Pismo podrške Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a 10. povorci ponosa – Zagreb Pride

Drage organizatorice i dragi organizatori 10. Zagreb Pride-a,

U ime Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a čestitam vam na desetom Zagreb Pride-u.
Vaša beskompromisna, hrabra, progresivna i ustrajna borba za društvo ravnopravnih građanki i građana za Hrvatsku je itekako važna.

Nasilje i govor mržnje prema sudionicima prvog Split Pride-a, u subotu, 11. lipnja 2011. godine, pokazali su, nažalost, da su diskriminacijske prakse u hrvatskome društvu sveprisutne. Pokazalo se, također, da državne institucije nisu zainteresirane zaštititi prava građanki i građana, zajamčena Ustavom i zakonima. To je nedopustivo.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a djelovanje zasniva na načelima slobode, jednakosti, solidarnosti, pravednosti. Pravo na slobodno izražavanje seksualne i rodne orijentacije temeljno je ljudsko pravo. Smatramo kako samo tolerancijom, nediskriminacijom i otvorenošću prema različitostima možemo kao društvo učiniti napredak u cilju ostvarenja ravnopravnog društva.

Nedavno viđeni izljevi mržnje, nasilja i dubokog nerazumijevanja za ono što je drugačije ali i slične reakcije koje je Zagreb Pride doživljavao proteklih godina, daju jasnu poruku da je pred nama još dugo razdoblje borbe za uspostavom poretka istinske vladavine prava – u kojem neće biti dovoljno samo donijeti zakone i propise zato što se to od nas traži, nego će ih sve nadležne državne institucije i dosljedno provoditi, te stati uz sve svoje građanke i građane u zaštiti njihovih temeljnih ljudskih, Ustavom zagarantiranih prava. Držimo također nužnim uspostaviti program edukacija od rane dobi, putem sustava obrazovanja ali posebno i putem medija, kako bi prihvaćanje rodne, spolne, rasne i bilo koje druge različitosti postalo sastavnim dijelom društvenog poimanja i ponašanja.

U želji za ostvarenjem takve Hrvatske još jednom iskazujemo našu iskrenu podršku.

Gordana Sobol
Predsjednica SDFŽ-a