Preminuo Ivan Šprlje

Nakon duge i teške bolesti sinoć je u Dubrovniku preminuo Ivan Šprlje, dugogodišnji član Glavnog odbora SDP-a, bivši župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Ivan Šprlje rođen je 14. kolovoza 1947. godine u Matijevićima kod Metkovića. Osnovnu školu završio u Metkoviću, srednju građevinsko-tehničku i Višu građevinsku školu u Zagrebu. Radio je u Građevinskom poduzeću “Beton” Metković 22 godine, a generalni direktor tog poduzeća bio je od 1981. do 1990. godine. Tada osniva poduzeće “Montal” Split, gdje radi do 1992. Potom osniva poduzeće “Montaling” Metković, a iste godine i “Montal” Čapljina.
Jedan je od osnivača SDP-a Metkovića 1990. godine. Bio je predsjednik Gradskog odbora SDP-a, predsjednik Županijskog odbora SDP-a Dubrovačko- neretvanske županije te član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.
Tijekom studenoga 1991. organizira prikupljanje i slanje pomoći okupiranom Dubrovniku i drugim nastradalim područjima, te prikuplja novčanu pomoć za Hrvatsku vojsku. Sponzorira izdavanje mjesečnika “Ognjište” – hrvatske obiteljske revije nakladnika hrvatskog kulturnog Društva “Napredak” iz Zenice. Bio je član organizacije “Humanitarni putevi mira i ljubavi za pomoć Bosni i Hercegovini”. Za doprinos u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata. Za humanitarni rad dobio Plaketu Internacionalne lige humanista 1999. godine.
Za župana dubrovačko-neretvanskog biran u dva mandata (1997. i 2001. godine). Dugogodišnji sportski djelatnik u nogometu i rukometu.