Priopćenje SDP-a Osijek: Hod za život predstavlja redukciju ljudskih prava

Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava.

U društvu u kojem se nameće teza da je normalno organizirati molitvene skupove na trgovima kojima se nastoji svesti žene na pokorna bića koja će razmišljati kada im se to dopusti, koja neće imati pravo na odlučivanje o sebi i svojem tijelu i koje će biti obučene onoliko čedno koliko to njezin muški skrbnik procijeni da je primjereno dio je iste agende koja povezuje klečavce i hodače.

Zar ne bi bilo primjerenije kada bi isti ti ljudi ustali u obranu žena kojih je u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno preko 400, a samo od početka ove godine njih četiri? Kada bi stali uz žene koje nisu mjesecima primile plaću u Varteksu? Kada bi se pobunili protiv bolničkog sustava koji je godinama devastiran do mjere da u nekim državnim bolnicama zbog priziva savjesti svih liječnika žena nema pravo na izbor.

Stvarna zaštita žena u društvu preduvjet je za zaštitu svakoga života i to svakome mora biti jasno.

Vjeran Marijašević,
predsjednik SDP-a Osijek