Rajko Ostojić: Želimo raditi svoj posao, a ne reketariti pacijente!

Forum seniora SDP-a Virovitičko-podravske županije organizirao je u petak navečer tribinu na temu „Reforma zdravstva-kaos u sustavu”, na kojoj je kao gost predavač govorio dr. Rajko Ostojić, predsjednik Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku SDPH-a. Članovi SDP-a na tribini su poručili kako smatraju da je nova zdravstvena reforma školski primjer prevare, u kojoj građani dodatno plaćaju za već plaćene usluge, dok se u isto vrijeme razina zdravstvene zaštite sramotno spušta.

Dr. Ostojić upozorio je na brojke koje govore da Hrvatska danas ima treći najgori zdravstveni sustav u Europi, dok je prije dvadesetak godina većina hrvatskih bolnica bila pri samom vrhu u svjetskoj medicini.

– Cijeli je zdravstveni sustav danas postavljen naopako, liječnici su zatrpani papirima i dopisima i ne stignu pravo ni pogledati pacijenta – smatra dr. Ostojić, višegodišnji liječnik zagrebačkog Rebra i sveučilišni profesor.

– Nestala je svaka vrsta solidarnosti, prema starijim osobama, bolesnicima, siromašnima. Pacijent je danas samo netko tko je dobar izvor prihoda, od kojeg se, kamo god dođe, traži da plati, bilo da je riječ o pregledu, receptu ili lijeku. U ime liječnika i medicinskih sestara poručujem ministru Milinoviću: dajte nam samo da radimo svoj posao, da dajemo savjete i da liječimo, a ne da reketarimo svoje pacijente silnim nametima! – kazao je dr. Ostojić te istaknuo da se čudi načinu na koji se u državnom vrhu o zdravstvu razmišlja.

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a VPŽ Nada Čavlović Smiljanec osvrnula se i na Virovitičku bolnicu, upozoravajući na kronični nedostatak liječnika i specijalizanata, govorila o problemima hitne medicinske pomoći koja nedostaje Slatini. Kao riješenje postojećem, a zabrinjavajućem stanju u zdravstvu, SDP je ponudio plan kojemu je, ističu članovi, glavni cilj povećanje standarda života i zdravlja građana, putem doma zdravlja koji se moraju nalaziti u središtu zdravstvenog sustava, te kvalitetnija preventive, bolnica, zdravstvenog odgoja u školama, te nacionalnog programa zdravlja za starije osobe, žene te branitelje.