Razgovori utorkom: Peđa Grbin

U okviru svojih aktivnosti Forum seniora Hrvatske započeo je radi bolje informiranosti svojih članova, ali i svih građana, seriju razgovora sa stranačkim dužnosnicima SDP-a i Vlade, koji smo nazvali „Razgovori utorkom“.

Prvi od tih susreta bio je 05. 05. 2015. s Predsjednikom saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđom Grbinom, koji nas je upoznao s promjenama Izbornog zakona koji se pripremao 8 mjeseci i koji „nije revolucija, ali je evolucija u pozitivnom smislu u našem izbornom zakonodavstvu”.

Govorio je da su u Zakonu ostale odredbe o 10 izbornih jedinica, da u svakoj i dalje biramo po 14 zastupnika po proporcionalnom izbornom sustavu, da svaka stranačka lista mora preči prag od 5% bez obzira radi li se o stranačkoj ili koalicijskoj listi, i da imamo i dalje dvije posebne liste za građane RH koji žive izvan granica Hrvatske (3 zastupnika) i listu za nacionalne manjine.

Novosti su da je u Zakon uveden sustav preferencijalnih glasova po kojem će građani osim za listu moći glasovati i za jednog kandidata kojemu žele dati prednost, ali koji mora ostvariti 10% takvih glasova da bi mogao biti izabran u Sabor.

Osobe koje su vezane uz teška kaznena djela poput ratnih zločina, teškog ubojstva ili zloporabe položaja i ovlasti, bit će isključene iz izbornih lista.

Ugrađena je kvota ravnomjerne zastupljenosti spolova i to po 40% pripadnika svakog spola. Lista koja neće poštivati ovaj kriterij neće biti pravovaljana.

Nakon izlaganja prisutni su postavili još veliki broj pitanja i na sva dobili odgovore. Nakon 2 sata razgovora ovaj je susret, po izjavama prisutnih, u velikoj mjeri obogatio njihova saznanja o izbornom Zakonu i izborima i zahvalili su Predsjedniku Odbora Peđi Grbinu na dolasku i razgovoru.