Savjet za poljoprivredu i hranu: Neka rijeke budu dostupne svima

Međunarodni dan rijeka obilježava se 14. ožujka svake godine. To je posebna prilika da se skrene pažnja na značaj rijeka u životima mnogih, ali i poziv svima na njihovu zaštitu i očuvanje. Samo doprinosom svakog pojedinca možemo naše rijeke sačuvati za buduće generacije čiste i zdrave.

Hrvatska ima tu sreću da obiluje velikim prirodnim bogatstvima pa tako i rijekama koje nam osiguravaju pitku vodu, ali i hranu. Nažalost, početkom godine imali smo priliku čuti kako si neki naši sugrađani ne mogu priuštiti uživanje u tim našim biserima. Mnogi umirovljenici nisu bili u mogućnosti kupiti ribičke dozvole zbog visoke cijene članarina i svojih niskih primanja. Mnogima od njih je to bio jedini način zabave, rekreacije i opuštanja jer si drugo ne mogu priuštiti, a sada su ostali i bez njih.

Zakon o slatkovodnom ribarstvu (NN 63/19) kao i Pravilnik o ribičkim dozvolama u slatkovodnom ribarstvu (NN 139/20) traže drastične promjene jer ne raspoznaju ribolov na rijekama i na ribnjacima, kao niti sportski i rekreacijski ribolov, a nema niti posebne cijene za umirovljenike kao što je to u morskom ribarstvu. Čini nam se nepoštenim da rekreativci, posebno umirovljenici, koji pretežno ribolove na rijekama sudjeluju na primjer u troškovima sportskog ribolova. Također, prema Pravilniku visinu članarine određuje ribolovoovlaštenik te su one negdje kreću i do 100 eura i porasle su za 50 posto. Isto tako izradom novih gospodarskih osnova povećane su zaštitne zone i broj ribljih vrsta koje se ne smiju loviti. Time su ribolovci za veću cijenu dobili manje i prostora i manje vrsta ribe koju smiju loviti.

Stoga podržavamo nezadovoljne ribiče, rekreativce a posebno umirovljenike kojima je Država puno uzela a malo dala, i obećavamo da ćemo, kad budemo u prilici u dijalogu s njima i Udrugama mijenjati pravila jer rijeke moraju biti dostupne svima jednako. Kada budemo u mogućnosti, odvojit ćemo sportski od rekreativnog ribolova, uvesti dozvole za umirovljenike, smanjiti birokraciju i pojednostaviti kupovanje dozvola, dozvole za rekreativni riječni ribolov i zatvorene vode koje se ne poribljavaju će vrijediti na razini cijele države, spustit ćemo odluke o odlučivanju na udruge da se financijska sredstva ulože tamo gdje to odluče članovi ribičkog društva.