Savjet za zdravstvo: Izborna srijeda bit će oslobođenje od daljnje privatizacije zdravstva!

Ako netko misli da će najveći problem za pacijente biti neradna srijeda, onda taj zaista ne zna koji su problemi u zdravstvu!

Dapače, prije će ta neradna srijeda biti rješenje problema za zdravstvo, jer će građani izaći na izbore i zaokružiti promjenu. Građanima je dosta ove politike sustavne i namjerne devastacije javnog zdravstva, pogodovanja privatnom zdravstvu, ne postajanju liste prioriteta u listama čekanja i kategorizacije usluga po bolnicama kako bi se radilo na postizanju načela izvrsnosti, kao što je u drugim državama EU, a o obnovi dotrajalih aparata i objekata, kao i usavršavanju mladih kadrova da i ne govorimo.

U zdravstvu vlada nered koji nekima očito odgovara i za to nije krivo medicinsko osoblje, već je za taj nered odgovorna Vlada RH i aktualni ministar zdravstva. Ponašaju se kao da nedvosmisleno imaju za cilj uništavanje javnog zdravstva i daljnju privatizaciji zdravstva, što će u budućnosti skupo koštati cijelo naše društvo.

Umjesto da se poslože prioritetne liste čekanja kako bi se dala prednost u pristupu dijagnostičkoj obradi onima kojima je to najpotrebnije, primjerice kod sumnje na malignu bolest, sadašnje Ministarstvo orijentiralo se samo na praćenje liste čekanja, kako netko ne bi mogao prigovoriti da se nekoga ubacuje sa strane. To je rezultiralo dodatnim problemima upravo kod najtežih pacijenata, napose onkološkim, bilo u liječenju ili kasnije u praćenju.

Brze linije su uvedene samo u klinikama i one ne mogu ni približno pokriti sve potrebe, a istodobno velikom broju pacijenata te ustanove nisu niti dostupne. Ima niz problema koji se godinama ne rješavaju, a o čemu liječnici i medicinski djelatnici govore i pišu iz dana u dan, tražeći pomoć od ministra i Ministarstva svih ovih godina. Sve to je dovelo do bujanja privatnih zdravstvenih ordinacija i klinika koje se još k tome subvencioniraju iz državnog proračuna.

Primjerice, u Slavoniji praktički do jučer nije postojao iznimno važan dijagnostički aparat PET CT ni u jednoj državnoj bolnici. Međutim, zanimljivo je da ga je imala privatna firma Medikol koja je ugovorom s HZZO-om pružala takvu uslugu, bez da se vladajući zapitaju nije li mudrije investirati u takav uređaj u okviru javnog zdravstva? Eklatantan primjer u kojem se novac poreznih obveznika slijeva u privatne ruke, a tih primjera ima u Hrvatskoj nažalost još mnogo.

Zanimljivo je da se sada isti model počinje primjenjivati i u Mostaru, a kroz nekoliko godina iz državnog proračuna se Medikolu isplatilo preko 87 milijuna eura za takve privatne usluge. Niti to im nije bilo dovoljno, nego su tu istu privatnu firmu proglasili strateškim projektom vrijednim 77 milijuna eura. To je direktno pogodovanje koje se događa svakodnevno u našem zdravstvu već godinama, a koje ima za cilj daljnju devastaciju javnog zdravstva.

Taj se novac itekako mogao uložiti u javnozdravstvene ustanove: za obnovu dotrajale opreme, kupovinu nove opreme, edukaciju zdravstvenih radnika, proširenje usluga, sve se to moglo financirati iz državnog proračuna svih ovih godina.

Vizije razvoja zdravstva nema i netko očito ima jako dobru korist u tome, pri čemu najmanje mislimo na pacijente. Za sve građane, izborna srijeda bit će oslobođenje od daljnje privatizacije sustava. Dosta je sustavne devastacije pod velikom šapom HDZ-a!

SDP-ov Savjet za zdravstvo