SDP i HNS za grad u funkciji čovjeka

Označivši loše vođenu socijalnu politiku, nepostojanje pronatalitetne politike, neriješene vlasničke odnose u objektima primarne zdravstvene zaštite, nepostojanje politike prema mladima, nepostojanje politike prema naseljenim otocima i nepostojanje jedinstvene strategije pomoći invalidima dokazom nesnalaženja sadašnje gradske vlasti u Šibeniku- jedan od ciljeva koalicijske vlasti bit će postepeno povećanje socijalnih davanja kao i izdvajanja za potrebe zdravstva. Ne treba posebno napominjati da su svi planovi vezani uz unapređenje gospodarstva odnosno uz gospodarsku politiku kako smo je već prezentirali.U proteklom četverogodišnjem razdoblju svjedoci smo kako bez osmišljenog razvojnog ciklusa nema novih prihoda, nema većeg izdvajanja za socijalne i zdravstvene potrebe a posljedica je, svjedočimo tome svakodnevno, loš standard u društvenim djelatnostima.

U programu „SDP i HNS za sretnu obitelj“ osmišljena je pomoć mladim obiteljima izdvajanjem jednokratnih pomoći za prvo i drugorođeno dijete(1200 odnosno 1400 kuna) te 3000 godišnje obiteljima za trećerođeno dijete do njegove sedme godine.Pomagat ćemo obiteljima prilikom prvog useljenja u vlastiti stan, utvrdivši uvjete i kriterije za primanje takve pomoći.

Promjenu odnosa prema mladima vidimo kao uvjet razvoja i napretka Šibenika jer razorna nesigurnost socijalnih prilika dovodi do apatije mladih koja se izražava pasivnošću, rezignacijom i socijalnom izoliranošću. Ili odlaskom iz Šibenika. To moramo promijeniti. Programom „SDP i HNS za mlade“ predvidjeli smo stipendiranje polaznika studija za zanimanja koja su deficitarna s 2000 kuna i osiguranim radnim mjestom, ali uz uvjet povratka u Šibenik,barem na pet godina poslije završetka studija. Stipendirat ćemo i srednjoškolce koji izaberu obrazovanje za zanimanja koja gospodarstvo označi kao deficitarna do iznosa od 400 kn mjesečno.

Programom „SDP i HNS za mirnu starost“osobitu pažnju posvetit ćemo starijim osobama osiguravanjem prostora i izradom planske dokumentacije za gradnju novog doma za starije te strogim poštivanjem imovinskog censusa do 1500 kuna. Mislimo da socijalno osjetljiv grad mora pomagati svojim građanima pa smo predvidjeli mjesečne pomoći od 300, 200 i 100 kuna, ovisno o visini mirovine onih kojima je takva pomoć potrebna. Poboljšavat ćemo postojeće programe pomoći starijima i umirovljenicima te poboljšati i učiniti im dostupnijim gradski prijevoz.

U uvjetima financijske i gospodarske krize Šibenik mora biti grad koji omogućava dostojan život i najugroženijim slojevima stanovništva, onima koji izgube radno mjesto, organizirajući , u realizaciji tvrtki u vlasništvu grada, radove s privremeno zaposlenim radnicima. Osim te socijalne mjere, osmislit ćemo i druge i za njih izdvojiti sredstva u proračunu, ponašajući se odgovorno i solidarno.

Za namjene socijalne politike izdvojit ćemo do 10% proračuna ili dvadeset milijuna kuna. U javnoj zdravstvenoj politici ustrajat ćemo na sustavu koji se temelji na jednakosti, dostupnosti svima, kvaliteti i poštivanju interesa i potreba bolesnika.