SDP podržao prosvjed Udruge Franak: SDP je 2015. znao kako pomoći građanima

Mnogobrojni prosvjednici u subotu su na prosvjedu Udruge Franak na Zrinjevcu ispred Vrhovnog suda zatražili od tog suda da u roku od 15 dana donese odluku o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

Prosvjedu su se pridružili predsjednik SDP-a Peđa Grbin, politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović i glavni tajnik Vedran Babić.

“Zahtijevamo i da Vrhovni sud u roku od 15 dana donese odluku o pravu na puno obeštećenje svih potrošača s konvertiranim kreditima na temelju Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju”, poručio je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Rekao je kako je potpuno neshvatljivo zašto pojedinim sucima Vrhovnog suda nije jasno da potrošači s konverzijama moraju imati jednaka prava kao potrošači koji nisu konvertirali kredite.

“Potpuno je neshvatljivo da pojedinim sucima nije jasno da se prava potrošača mogu utvrditi samo i jedino vještačenjem, a ne nekom arbitrarnom odlukom suca koji se ponaša birokratski, umjesto da poštuje pravo”.

Njima također nije jasno da je Zakonom o konverziji bilo zabranjeno potrošačima uvjetovati konverziju bilo kakvim odricanjima od njihovih prava, pa se potrošači nisu mogli niti smjeli odreći svojih budućih potraživanja na temelju kasnije utvrđene ništetnosti valutne klauzule u “švicarcima” i gotovo tri godine nakon prihvaćenih ponuda konverzija.

Potrošači se svojih prava konverzijom nisu odrekli niti informirano, niti neinformirano, poručio je Aleksić.

“I moram se ovdje prisjetiti Vlade koja je Sudu Europske unije dala lažno očitovanje i izrekla je gnjusnu laž da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja”, istaknuo je Aleksić.

Prosvjednici su i Vladi uputili zahtjev da predloži u hitnoj proceduri te da Hrvatski sabor izglasa u adekvatnim zakonskim aktima produljenje roka zastare potraživanja do 31. prosinca 2024. godine za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom u “švicarcima” koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak.

Prosvjednicu su u Zagreb došli iz raznih dijelova Hrvatske. Istaknuli su transparente na kojima je pisalo “Ako su ništetni glavni predmet i cijena, ugovor je ništetan u cijelosti! – Opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti!”, “6 godina od konverzije nemamo pravnu sigurnost”, “Vrhovni sude, čekaš li zastaru?”, “Samo ništetnost ugovora predstavlja obeštećenje!”…

Grbin je rekao da je 2015. kad je trebalo SDP-ova Vlada reagirala, a nakon toga samo pasivnost, kako od ove Vlade, tako i od suda.

“Borba koja se vodi za interese dužnika u švicarskim francima je ista borba koju danas moramo voditi protiv utjerivača dugova, jer priča je ista. S jedne strane imamo one koji se bogate, a s druge strane imamo građane koje uništavaju”, istaknuo je Grbin.