SDP podržava referendum o projektu golf resorta na Srđu

SDP podržava najavu Andre Vlahušića, gradonačelnika Dubrovnika, da će građani i građanke Dubrovnika nakon provedene detaljne javne rasprave putem referenduma odlučivati o realizaciji projekta golf resorta na Srđu koji je već mjesecima izvor političkih prijepora u gradu podno Srđa.

Provedbom referenduma izvršna vlast u Gradu Dubrovniku pokazat će političku odgovornost te realizirati obećanje o provedbi referenduma o ovom projektu izrečenu tijekom kampanje za lokalne izbore. Referendum je najučinkovitiji instrument direktne demokracije što je iznimno važno prilikom odlučivanja o projektima koji su, poput ovog projekta, izvor društvenih prijepora. SDP će kao demokratska stranka prihvatiti izraženu volju građanki i građana Dubrovnika bez obzira na to odluče li se oni/e za ili protiv realizacije ovog projekta.

Naglašavamo da se SDP ne protivi realizaciji golf igrališta kao dodatnih turističkih sadržaja kojima je moguće produžiti sezonu i obogatiti ponudu naših turističkih destinacija, međutim, protivimo se ideji koja stoji iza Zakona o golf igralištima: jeftine uzurpacije i prenamjene vrijednog zemljišta u cilju apartmanizacije i brzog bogaćenja te pogodovanja jednoj skupini investitora čime se ugrožava poduzetnička klima u Hrvatskoj.

Naime, Zakon o golf igralištima stvara ogroman jaz između nekolicine povlaštenih i većine zakinutih što jako podsjeća na turobno razdoblje tajkunske privatizacije kada su u par godina u neviđenom, zakonom zaštićenom grabežu, pootimani najvredniji hrvatski privredni resursi – poduzeća, hoteli, nekretnine, imovina. S ovim zakonom područje grabeži se prebacilo na vrijedno neizgrađeno zemljište i prirodne resurse, uglavnom u obalnom području, a tome se SDP i dalje najoštrije suprotstavlja.