SDP u Velikoj Gorici predstavio svoju mirovinsku reformu

U četvrtak je u stranačkim prostorijama u Velikoj Gorici SDP predstavio svoju mirovinsku reformu koja ima za cilj u četiri godine prosječnu mirovinu sa sadašnjih 500 povećati na 750 eura.

“Svi mi koji smo danas u radnom odnosu itekako nas sve treba zanimati kako budućnost rada, tako i budućnost mirovinskog sustava. Država je dužna osigurati dostojanstven život u trećoj životnoj dobi našim roditeljima, bakama I djedovima. Osobno ne volim da se o umirovljenicima govori kao o potrebitima, jer su to ljudi koju su svoje mirovine dobrano zaslužili. Hrvatskim umirovljenicima ne treba vladina milostinja, nego dostojanstvena mirovina. Inflacija nas sve pogađa, ali posebno teško pogađa upravo umirovljenike i ono što je nepobitno sigurno je da su naši umirovljenici u lošijem položaju od umirovljenika u EU”, rekla je v.d. predsjednice SDP-a Velike Gorice Ivana Mlinar.

SDP-ov plan predstavili su Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske i Branko Grčić, saborski zastupnik i kreator mirovinske reforme.

Govoreći o položaju umirovljenika, Jelušić je istaknuo da zbog velike inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana živi sve teže, a pogotovo umirovljenici.

“Ova inflacija ima i svoje unutarnje uzroke, ona se temelji na lovu u mutnom, na dizanju cijena gdje god se može. To je pohlepa. Cijene hrane i drugih namirnica potrebnih za svakodnevni život u zadnje dvije godine rasle su puno više od cijena drugih proizvoda, tako da je tzv. umirovljenička inflacija puno veća od službene inflacije. Ova Vlada HDZ-a ne čini ništa kako bi poboljšala živote naših umirovljenika. Ona čini sve da bolje žive oni koji i inače žive bolje. Država ne čini ništa kako bi njihove ekstra profite oporezovala. Vlada radi za bogate, a od siromašnih očekuje glasove. Nadamo se da će građani to ovaj put shvatiti. Mi kao SDP ne možemo prihvatiti ovako ophođenje prema najosjetljivijima u društvu i zato smo predložili naš plan za rast mirovina”, naveo je Jelušić.

SDP ima plan s dvije konkretne mjere kojima osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u 4 godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura.

Prva mjera je izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog SDP-a je da se odsada usklađivanje vrši samo prema onom parametru koji je imao veći rast, odnosno koji je povoljniji za umirovljenike. Taj prijedlog SDP-a parlamentarna većina može usvojiti odmah i početi primjenjivati, ako joj je stalo do umirovljenika. Druga mjera sadrži uvođenje trajnog dodatka tj. povećanja mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto, i ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine.

SDP smatra da je to nužno, da to umirovljenici zaslužuju i da je to fiskalno održivo. Tada bi se izdvajanja za mirovine povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU. Neke zemlje u našem okruženju u EU imaju taj udio i znatno veći, 15 pa i 16 posto.

Branko Grčić istaknuo je da su banke ove godine ostvarile duplo veću zaradu nego ikada prije.

“Znate li zašto je to tako? Zato što će banke, ni kruh jele ni kruh mirisale, od HNB-a uprihoditi 500 milijuna eura. Ti novci uvijek kao dobit se uplaćuju u proračun. To je iznos koji je dovoljan za 13. mirovinu. Ali HDZ to ne želi, oni ne žele ove godine oporezovati ekstra profite banaka i trgovačkih lanaca, koji dobit iznose van države. Proračun koji Vlada predlaže je nabildan, kao da je na steroidima. Na prvi pogled izgleda da će umirovljenici dobiti nešto. Ali kada pogledate gdje je novac raspoređen, on ide samo na redovito usklađivanje mirovina. I tu utrku mirovina za plaćama i inflacijom umirovljenici uvijek gube, jer je formula takva, nije dobra. Zato mi želimo mijenjati tu nesretnu formulu. Uzimanje 100% povoljnijeg faktora za umirovljenike omogućava poboljšanje života umirovljenika”, rekao je Grčić.

“Da je prije sedam godina takva formula bila pokrenuta, mirovine bi danas bile veće za 760 eura godišnje, što je gotovo jedna i pol dodatna prosječna mirovina, dakle 13. i pola 14., što nije zanemarivo”, upozorio je Grčić.