Sramotan je HDZ-ov naputak da njihovi kandidati hvale Vladin “covid dodatak za umirovljenike”

Andrej Plenković silno se trudi uvjeriti javnost da covid-dodatak, odnosno jednokratna novčana potpora koja će se umirovljenicima isplatiti par tjedana prije izbora, nema veze s izborima, piše Index. 

“Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. O ovome dugo razgovaramo, ovo je odgovaran potez vlade”, izjavio je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković kad su ga novinari pitali zašto se s covid-dodatkom za umirovljenike čekalo do izbora.

No, njegov HDZ uvelike šalje naputke članstvu kako u nastavku kampanje upravo moraju što više koristiti informacije o covid-dodatku za umirovljenike. Tako proizlazi iz obavijesti koju je Zvonimir Milas, voditelj Izbornog stožera HDZ-a grada Zagreba, uputio predsjednicima temeljnih ogranaka stranke.

On u tom mailu naglašava važnost osobne komunikacije s biračima koje će, kako je napisao, biti unatoč koronavirusu. No najzanimljiviji dio je na kraju maila. Tamo se eksplicitno HDZ-ovcima spominje da umirovljenicima u kampanji pričaju o covid-dodatku.

“U prilogu (PDF) vam šaljem informaciju o vladinom covid-dodatku za umirovljenike – za najranjiviji sloj našega stanovništva te vas molim da informaciju komunicirate sa svima onima u vašem okruženju na koga se ona odnosi”, zaključuje Milas u mailu HDZ-ovcima.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić vjeruje da covid dodatak ima korelacije s lokalnim izborima i da će sami građani procijeniti političku moralnost toga, ali da to “ne sprječava ni jednu političku opciju da to ne radi”.

“Apsolutno da za covid dodatak što se tiče umirovljenika, ali je tu bazu trebao proširiti ne samo s nezaposlenima, nego i osobama s manjim prihodima”, zaključio je.

Korupcija, lopovluk i nesposobnost vladajućih doveli su Hrvatsku na samo europsko dno u svemu pa tako i mirovinama. Do sada su svojim famoznim izračunima, doslovce krali mirovine, a sada se mali djelić tog, istim tim ljudima otetog novca, vraća u obliku „velikodušne pomoći“. Problem malih i nedostatnih mirovina treba rješavati sustavno, a ne milodarima pred izbore. Mirovine moraju rasti i pokrivati stvarne troškove života. Ovo besramno bacanje mrvica sirotinji kroz covid dodatak, mjesec dana pred lokalne izbore, samo kako bi ostali na vlasti je puno puta viđen i već uobičajen način funkcioniranja HDZ-a.