Stranka umirovljenika podržala SDP-ovu listu za EU izbore: “Jedino SDP jamči veće mirovine i vraćanje dostojanstva umirovljenicima”

Predsjednik SDP-a  Davor Bernardić u ponedjeljak je u Trogiru na konferenciji za medije, uoči zajedničke tribine SDP-a i Stranke umirovljenika na temu SDP-ovog plana za povećanje mirovina, izjavio kako je ta stranka podržala SDP-ovu listu za nadolazeće izbore za Europski parlament jer jedino SDP umirovljenicima jamči povećanje iznosa mirovine na 75 posto prosječne plaće i vraćanje dostojanstva toj kategoriji građana.

Stranka umirovljenika PODRŽALA SDP-ovu LISTU ZA EUROPSKE IZBORE

[Stranka umirovljenika PODRŽALA SDP-ovu LISTU ZA EUROPSKE IZBORE]Davor Bernardić, Ranko Ostojić, Lazar Grujić i Davorko Vidović u Trogiru, kod našeg Ante Bilić, predstavljaju SDP-ova rješenja za rast mirovina i vraćanje nade i dostojanstva našim umirovljenicima.Mirovina je za vladajuće trošak, financijski izdatak i samo na taj način je promatraju. Za nas je mirovina pravo stečeno radom i mora omogućiti dostojanstven život umirovljenicima. Dok europski umirovljenici idu na zimovanja i ljetovanja, polovica naših umirovljenika živi ispod granice siromaštva. SDP želi da hrvatski umirovljenici budu ravnopravni europskima. To je moguće i izvedivo, što smo pokazali u mandatu Ivice Račana. To je naša odgovornost i obaveza. Lazar Grujić, predsjednik stranke umirovljenika, prepoznao je SDP-ova rješenja za vraćanje dostojanstva umirovljenicima i dao podršku SDP-u te našoj listi za europske izbore naglašavajući da je temeljna razlika između HDZ-a i SDP-a to što mi imamo provediva i realna rješenja za povećanje mirovina, za razliku od HDZ-a čiji pristup je "radi duže, a umirovini živi još teže".

Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 4. veljače 2019.

 

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić kazao je pak da je njegova stranka povjerenje odlučila dati upravo SDP-ovj listi jer prijedlozi vladajuće koalicije prisiljavaju umirovljenike da i nakon mirovine traže poslove kako bi uopće mogli preživjeti.

Odlučili smo dati podršku SDP-u te pozivam sve naše članove, simpatizere, umirovljenike, branitelje i sve socijalno ugrožene građane da svoj glas daju listi SDP-a jer na taj način činimo jedan korak naprijed ka osmišljenom zajedničkom političkom programu, odnosno budućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima”, kazao je Grujić koji se u svojem izlaganju kritički osvrnuo na Vladin prijedlog mirovinske reforme.

Razumljivo je što nas je privuklo SDP-u, kao političkom partneru, kad pogledate mirovinsku reformu HDZ-a. Njihov cilj je da radimo do smrti, a ako i slučajno idemo u mirovinu, nude nam mogućnosti rada na pola radnog vremena kako bismo mogli normalno živjeti. Mirovinska reforma po prijedlogu SDP-a znači da će se dostojanstvo vratiti umirovljenicima. Za puni radni staž bit će osigurana mirovina za dostojanstven život, odnosno iznosila bi 75 posto prosječne plaće. To je dovoljno da se hrvatskim umirovljenicima vrati dostojanstvo življenja u mirovini jer ne želimo nakon punog radnog staža i odlaska u mirovinu ponovno ići tražiti poslove i raditi jer drugačije ne možemo preživjeti. Zato podržavamo SDP, a ne zaboravimo da je u vrijeme Ivice Račana također bilo obećano povećanje mirovina što je tad i jedino tad i ostvareno“, poručio je Grujić.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić zahvalio se na javnoj podršci Stranci umirovljenika i kazao kako  SDP-ovim planom za povećanje mirovina, prosječna mirovina raste za 300 kuna u startu.

To je moguće, to je izvedivo i ostvarivo. Za nas je mirovina pravo proizašlo iz minulog rada te nije milostinja kako je prikazuju vladajući. Vlada umirovljenike, nažalost, tretira kao trošak pa računaju koliko će još godina živjeti i koliko će na njima uštedjeti. Najbolji primjeri za to koliko je u ovom trenutku ugroženo dostojanstvo naših starijih sugrađana, govore dva slučaja: prvo, veliki redovi iz prosinca u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kada su ljudi izračunavali isplati li im se više otići u prijevremenu mirovinu zbog novog zakona ili ipak ne te slučaj u kojem se javljaju na oglase u jednom trgovačkom lancu kako bi radili 4 sata dnevno i nešto zaradili“, rekao je predsjednik SDP-a.

Bernardić je kazao i kako polovica hrvatskih umirovljenika živi ispod granice siromaštva te kako je ljudima ugroženo elementarno ljudsko dostojanstvo.

Dok europski umirovljenici idu na ljetovanje i zimovanje, naši jedva spajaju kraj s krajem. Jedino što želim u svjetlu nadolazećih EU izbora jest to da budemo ravnopravni i da težimo većim plaćama i većim mirovinama“, poručio je Bernardić i dodao kako je zadovoljan činjenicom da je Stranka umirovljenika javno podržala SDP-ovu listu za izbore za Europski parlament jer to znači da su “prepoznali SDP-ov program za vraćanje dostojanstva umirovljenicima u Hrvatskoj i za povećanje mirovina” te da su “prepoznali listu kao onu koja je jedina vjerodostojna da te ciljeve i ostvari“.

Upitan za komentar oko izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će “bogataše kojima je oprostio dugove tjerati do Strasbourga”, Bernardić je odgovorio da je “velika nepravda opet na sceni” .

 

Nepravda prema građanima koji svakodnevno gledaju odluke Vlade koja je omogućila da se otpišu dugovi bogatima. Bandić je samo izvršitelj te Vladine politike koja oprašta dugove bogatima, a otima siromašnima.”

Bernardić smatra da takva odluka Vlade nipošto nije bila slučajna.

Sada se vidi da je ta odluka duboko pogrešna, ali i da ima svoju namjeru, kao što je to bila i namjera da se umjesto povećanja plaće većini radnika u Hrvatskoj, ona povisi samo predsjedniku Vlade, predsjedniku Sabora i 18 000 najbogatijih Hrvata. To najbolje govori o tome kako Vlada radi – otima od siromašnih da bi dala bogatima“, rekao je Bernardić koji je na novinarski upit oko previranja u jugoistočnoj Europi, događanja u susjedstvu te  eventualne pozicije koju će u tom smislu zastupati SDP-ovi zastupnici u Bruxellesu, odgovorio:

SDP i u ovom trenutku ima najbolje europarlamentarce – Biljanu Borzan, koja je prepoznata po svojoj borbi za jednakost kvalitete proizvoda i Tonina Piculu koji je također prepoznat u javnosti kad je riječ o zalaganju za veću kvalitetu života na otocima. SDP-ovi zastupnici u Bruxellesu bit će zastupnici hrvatskih interesa u Europskoj uniji, a ne sluge briselskih interesa u Zagrebu.  Što se tiče pitanja migrantske krize, iznimno sam ponosan na kolegu Ranka Ostojića koji je u vrijeme dok je bio ministar u SDP-ovoj Vladi, pokazao kako se na jedan human i efikasan način može riješiti gorući problem kojeg ova Vlada gura pod tepih. Svi smo svjesni da u našem susjedstvu vrije, a ova Vlada samo gura stvari pod tepih”.

 

Predsjednik  ŽO SDP-a Splitske – dalmatinske županije Ranko Ostojić podsjetio je na Vladu Ivice Račana i tadašnji mirovinski sustav koji se pokazao održivim i pravednim.

Za razliku od HDZ-a i sadašnje Vlade, Račanova Vlada umirovljenicima je ponudila ozbiljan rast mirovine. Danas nas uvjeravaju da je sustav neodrživ i da u mirovinu treba ići sa 67 godina, a tome se SDP oštro protivi. Bliže nam se izbori za Europski parlament, u kojem će se, između ostaloga, odlučivati i o tim stvarima pa je važno reći da mi kao stranka ne prihvaćamo takvu politiku i nije važno isključivo slušati Europsku uniju. Ako je tamo propisano da je dobna granica za odlazak u mirovinu 67 godina, ne moramo odmah i mi to uvesti. Mi se kao stranka zalažemo za dostojanstven život umirovljenika, a HDZ se hvali uspjehom da su uspjeli povećati mirovine za 67 ili 69 kuna. Kod nas su brojke bitno drugačije – najmanje četiri puta su više od toga, a pritom ljude ne gledamo kao trošak u sustavu. Svi su oni svoje mirovine zaslužili kroz svoj radni vijek i nije korektno da se prema njima odnosimo tako i samo čekamo kad će umrijet da bi ih maknuli sa spiska“, kazao je Ostojić.

Na tribini SDP-a pod nazivom “Dostojanstveno u mirovinu” sudjelovao je i politički tajnik stranke Davorko Vidović koji je okupljenima pojasnio temeljne odrednice SDP-ovog prijedloga mirovinske reforme te domaćin, gradonačelnik Trogira, SDP-ov Ante Bilić.