Svečano potpisan koalicijski sporazum SDP-a i HSU-a

U ponedjeljak, 28. siječnja 2013.godine, u prostorijama GO SDP-a Vinkovci, svečano je potpisan koalicijski sporazum gradske organizacije SDP-a i HSU-a. Potpisivanju ovog sporazuma nazočili su članovi užeg vodstva ovih dvaju stranaka.

Okupljenima su se u kratkim govorima obratili predsjednik vinkovačkog SDP-a i kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, Damir Rimac i predsjednik HSU-a Vinkovci te kandidat za zamjenika gradonačelnika, Marinko Lukenda.

Ovom prilikom Rimac je istaknuo: “Potpisivanje koalicijskog sporazuma između SDP-a i HSU-a je još jedan, vrlo važan korak novoga smjera za grad Vinkovce.  Naša zajednička vizija je da Vinkovci budu jedan moderan, urban i napredan grad. Želimo Vinkovce po mjeri svih stanovnika, a ne po mjeri privilegirane manjine, kao što je sada slučaj. Naš cilj  jeste omogućiti svim stanovnicima, ali zaista svima da se osjećaju uključeno u društvena zbivanja i da u svakom trenutku znaju da grad brine za njih. To je stvarno i moguće, samo je potrebno jako puno energije, volje i rada, a to je ono što su SDP i ova koalicija spremni ponuditi građanima. Ovim sporazumom želimo potvrditi kako su nam umirovljenici pri samom vrhu prioriteta, naravno pored razvoja gospodarstva.”

U sklopu potpisivanja sporazuma koji je nastavak dobre politike na parlamentarnoj razini, bilo je govora i o programu politike prema građanima treće životne dobi u razdoblju 2013.-2017., o čemu je nešto više rekao Marinko Lukenda. On kao najvažniji cilj svoje stranke vidi poboljšanje uvjeta života za umirovljenike i općenito ljude starije životne dobi.

Tom prilikom naglasio je i sljedeće: “Jako nas raduje što je takva nastojanja prepoznao i SDP, tako da je potpisivanje ove koalicije samo dodatno učvršćivanje zajedničkih razmišljanja i nastojanja. U skladu s time, osmislili smo cijelovit program brige o umirovljenicima. Najvažniji projekt jeste osnivanje gradskog ureda za brigu o osobama treće životne dobe. U sklopu tog ureda djelovao bi klub i savjetovalište za osobe treće životne dobi, gdje bi se provodile aktivnosti kao što su druženja, praćenje dnevnog tiska, radijskih i TV emisija i sl., pružanje besplatnih zdravstvenih, pravnih i psiholoških savjeta, pružanje pomoći i njege u kući za one kojima je to potrebno, odlazak po namirnice, odlazak liječniku, pripremanje toplih obroka itd…Također, u sklopu našeg programa želimo pokrenuti i pilot projekt Sveučilišta za treću životnu dob. Osmislili smo još mnogo manjih projekata i inicijativa, koji ćemo uskoro predstaviti u sklopu cjelovitog programa. Međutim ono što želim reći – značajna sredstva i energiju uložit ćemo u poticanje i provedbu svih aktivnosti koje omogućuju starijim osobama da što aktivnije sudjeluju u društvenom životu.”

Na kraju svog obraćanja, Rimac je istaknuo kako je u proračun za ovu godinu uvrštena uskrsnica za umirovljenike, a ono što nakon izbora žele ispraviti jeste uvrstiti u proračun i božićnicu.  Tim mladih snaga punih energije i tim starijih, mudrijih građana koji stoje iza ovih programa Rimac vidi kao ključan faktor uspješnosti njihove zajedničke politike.