Bandić: Vraćamo Zagreb Savi!

“Većeslav Holjevac bio je prvi zagrebački gradonačelnik koji je premostio Savu, a zadaća aktualne gradske uprave je vratiti život na rijeku”, kazao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, najavljujući projekt uređenja Bundeka – prvi iz projekta povratka Zagreba na Savu.

Građani Novog Zagreba i Trnja posebno su zadovoljni uređenjem Bundeka koji je više od 20 godina zapušten, jer su uvažene I njihove želje I sugestije. Flora I fauna na Bundeku sačuvat će se: od patkica koje plivaju na jezeru do okolne šume, a bit će, kaže, zasađeno i novih 200 stabala pitomog kestena pa se za par godina može očekivati i “Kestenijada u srcu grada”. I tradicionalni sajam cvijeća Floraart iz Boćarskog će se doma preseliti na Bundek.

To će jezero tako vrlo brzo postati najljepšom park-šumom u Zagrebu, a već će se iduće ljeto ondje biti moguće i kupati, i to u velikom jezeru, dok će još i ranije na malom jezeru moći uživati ribiči.

Poticaj očuvanju okoliša bit će izgradnja prve zagrebačke solarne kuća. Po riječima prof. Ljubomira Mišćevića, koji se bavi ekološkom arhitekturom, bit će to energetski nezavisna građevina tzv. Sunčica, kao spoj graditeljskog naslijeđa i visoke tehnologije, koja treba pridonijeti takvoj vrsti građenja.

Osim šetnice, solarne kuće i ribarske kućice, na Bundeku neće biti drugih građevina. “Glavni nam je cilj urediti park-šumu, a ne graditi”, kazao je gradonačelnik Bandić, dodajući da će se na Bundeku napraviti ponton s pozornicom gdje će se za lijepa vremena održavati kazališne predstave.

Više o projektu pročitajte na web stranicama grada Zagreba.