Obilježen Dan zagrebačkog SDP-a

Izvor: Hina

Gradska organizacija SDP-a Zagreb obilježila je u nedjelju svoj dan predblagdanskim adventskim druženjem u Tvornici kulture, a tim je povodom predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ponovno kritizirao gradsku vlast i politiku, ocijenivši da politika koju u ovom trenutku imamo u Zagrebu nije u interesu građana.

“Politika koju u ovom trenutku imamo u Zagrebu nije u interesu građana, već možda nekolicine ljudi. Politika trgovine, sitnih interesa, politika ‘dam ti sto kuna, daj mi glas’ nije Zagreb”, kazao jer Maras na obilježavanju na kojem su bili članovi i simpatizeri stranke.

Ne želi, kaže, više gledati da se iz zagrebačkog proračuna trguje po Hrvatskoj.

“Ako u Zagrebu nemamo novu školu u zadnje tri godine, a u vrtiće ulažemo manje od 15 milijuna kuna na godišnjoj razini, onda nemamo što raditi spomenike za više od 30 milijuna kuna”, kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Objavljuje SDP ZagrebNedjelja, 2. prosinca 2018.

Ustvrdio je da je gradski SDP, “što god tko govori” – najjača oporbena stranka u Zagrebu i da će predvoditi promjene na slijedećim izborima za Gradsku skupštinu i gradonačelnika.

Maras je pozvao sve zastupnike da na sjednici Skupštine 13. prosinca “ne podlegnu kupovini, trgovini i interesima, već vode računa o interesima građana”.

“Građani zaslužuju da se očituju jasno o politici koju vodi gradonačelnik, a on će dobiti palac dolje”, ustvrdio je.

“Možda Bandić uspije kupiti sada zastupnike, možda Plenković naredi Kosoru da glasa za Milana Bandića u Skupštini, ali doći će izbori kad tad i tada ćemo biti spremni ponuditi građanima bolji Zagreb nego je to sada”, poručio je Maras.

Novinarima je komentirao i stanje u vladajućoj većini i je li realno da iz nje izađe HNS, ocijenivši da je ta stranka neozbiljan partner.

“HNS je neozbiljan partner koji postavlja uvjete, jer oni realno nemaju snagu i ne odgovaraju im izbori. Ovo su sve igrokazi gdje oni pokušavaju pokazati da su značajniji nego što jesu”, kazao je.

Za predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka uvjeren je da će Sabor u idućem mandatu gledati “samo na televiziji”.

Bernardić: Vlada digla plaće samo za 15.000 najbogatijih

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kritizirao je Vladu te stanje i politiku u zemlji, rekavši da je Hrvatska danas puna nepravde i nejednakosti.

“Dok jedni svoju djecu obrazuju na stranim sveučilištima, najskupljima svugdje po svijetu, drugi građani Hrvatske ne mogu svojoj djeci priuštiti adekvatno školovanje niti ovdje u Hrvatskoj. Dok jedni kupe mrvice kroz mizerno povećanje minimalca, Vlada oprašta dugove najbogatijima i diže plaće samo za 15.000 najbogatijih u Hrvatskoj”, rekao je Bernardić.

Dodao je da upravo zbog nepravde, klijentelizma, korupcije i nepotizma mladi napuštaju Hrvatsku, te je istaknuo da im se, u cilju zaustavljanja iseljavanja, mora ponuditi šansa da mogu uspjeti u Hrvatskoj, dostojanstvena plaću za njihov rad te vratiti povjerenje u institucije zemlje.

“Hrvatska se ne voli samo mahanjem zastava, manipulativnim PR-om, prikrivanjem stvarnog stanja i neprovođenjem reformi. Hrvatska se voli borbom za ono što je pravedno i zakonima koji štite od svih oblika diskriminacije i osobne slobode”, poručio je predsjednik SDP-a.

Istaknuo je da je SDP novim političkim programom “Za dobro društvo” zacrtao jasan smjer i put za Hrvatsku te da su dva ključna izazova pred njima – smanjiti nejednakosti i otvoriti prostor većoj solidarnosti te širiti prostor osobne slobode i boriti se protiv svakog oblika nepravde i diksriminacije.

U sklopu programa obilježavanja dana zagrebačkog SDP-a održan je edukativni dio vezan za smart city koncept te ekonomiju i socijaldemokraciju. Također, u stranku je primljeno 50-ak novih članica i članova.