Europskoj uniji prikrivaju se stvarni podaci o stanju u obrazovanju

Predsjednik SDP-ova Savjeta za znanost, obrazovanje i kulturu dr. Gvozden Flego upozorava na nepravilnosti u postupku pregovora s EU o obrazovanju, odnosno na netočno prikazivanje važnih statističkih podataka.

U statistikama koje smo poslali u EU stoji da u Hrvatskoj imamo 8 tisuća sveučilišnih profesora, a na platnom popisu ih je ustvari svega 3900. Ako bismo stvarno imali osam tisuća na 160 tisuća studenata, to bi bilo na rubu europskih preporuka koje kažu da treba imati jednog profesora na 20 studenata. Stvarno stanje je, nažalost, poraznije za Hrvatsku. Uz to, lažiran je podatak o ulaganjima u obrazovanje.

”Bruxellesu je predstavljeno da ulažemo 4,4 posto BDP-a u obrazovanje. Istina je, međutim, da čitavo Ministarstvo ima 4 posto BDP-a, a da od toga svega 3 posto otpada na obrazovanje. Ako uračunamo i ulaganja jedinica lokalne samouprave, iznos koji se troši na obrazovanje može se popeti maksimalno na 3,5 posto BDP-a, a to je manje od europske preporuke od 4 posto i svakako manje od 4,4 posto BDP-a koje smo prikazali”, kaže dr. Flego.