Grad Zagreb poticat će javno-privatno partnerstvo u projektima infrastrukture

“Ubuduće ćemo uz veći proračun imati i bolji način prihodovanja sredstava što će se postići reorganizacijom i kresanjem troškova gradske uprave te dopunskim izvorima financiranja”, rekao je gradonačelnik Zagreba MIlan Bandić nakon što je prijedlog zagrebačkog proračuna težak 6,375 milijardi kuna danas sa sjednice Gradskog poglavarstva upućen Gradskoj skupštini . U Skupštini će se o proračunu u prvom čitanju raspravljati 29. studenog, a očekuje se kako će 20. prosinca proračun biti i prihvaćen.

Gradonačelnik Bandić najavio je da će kod prihvaćanja proračuna pozvati na javno-privatno partnerstvo i privatnu inicijativu u financiranju projekata gradske infrastrukture.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ocijenio je da je proračun za 2006. transparentniji nego dosadašnji godišnji proračuni te “socijalan, razvojan i uravnotežen”. Osim toga, u proračunu za 2006. je planirano smanjenje udjela poreznih prihoda na 71 posto (sa 74 posto ove godine) i povećanje drugih prihoda, a težit će i većoj naplati potraživanja i angažiranju svih planiranih sredstava. Kojić je zamjerio što se nikoga u Gradu Zagrebu nije konzultiralo u pripremi novog zakona i novog sustava financiranja lokalne samouprave. “Postojeći zakon treba mijenjati, ali pritom se mora sjesti za stol i naći rješenje koje će ići svima u korist kao Zagrebu tako i drugim jedinicama lokalne samouprave”, rekao je Kojić.

Na novinarski upit zašto Grad Zagreb izdvaja čak 10 milijuna kuna za intelektualne usluge, gradonačelnik je odgovorio da je u taj iznos uključena i suradnja sa znanstvenom javnošću u vezi s kapitalnim gradskim projektima (tunel, obilaznica, laka željeznica, dva mosta i drugo). “Prošlo je vrijeme improvizacija i političkog arbitriranja o važnim gradskim projektima”, ustvrdio je. Također je ocijenio da će se prijedlogom Odluke o komunalnom redu, koji je danas prošao Poglavarstvo, a na čemu je posebno inzistirao, uvesti red u komunalno poslovanje. Započet ćemo s uklanjanjem nelegalno postavljenih plakata i panoa kojih je među 9500 čak 90 posto, a potom će Grad, a ne marketinške agencije, odrediti nove lokacije za plakatiranje.

“Grad Zagreb mora biti svoj na svome, a ja živim za dan kad će se moći reći ”uredno kao u Zagrebu””, rzaključuje zagrebački gradonačelnik.