Nema opravdanja za rodno uvjetovano nasilje

Socijaldemokratski forum žena na ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama upozorava da se odredbe relevantnih zakona koji se odnose na suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja, kako u obitelji, tako i u društvu općenito, ne provode dosljedno.

Zakonska regulativa u Hrvatskoj nominalno zadovoljava, no provedba u praksi daleko je od toga. A nasilje ne jenjava.

Prema policijskim statistikama, nasilje nad ženama i prošle i ove godine raste. U prva tri mjeseca 2004. registrirano je preko 50 posto više slučajeva nasilja nad ženama nego u istom razdoblju godinu prije. Broj pretučenih žena u tom se razdoblju popeo na 3 426!!!

Alarmantni podaci iz godine u godinu – i to ne samo 25. studenog, ukazuju na stalnu potrebu osvješćivanja u društvu.

U tome trebamo sudjelovati svi – od političkih stranaka do nevladinih organizacija.

Upravo nevladine organizacije – Autonomna ženska kuća Zagreb, Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. i Centar za žene žrtve rata Rosa u petak performanceom u Zagrebu upozoravaju na problem nasilja nad ženama.

Kao što je poznato, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama uvod je u “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” (25.11.-10.12.). Tema ovogodišnjih “16 dana” je seksualno nasilje nad ženama. Nevladine organizacije u akciji BEZ SRAMA! pokušat će skrenuti pažnju javnosti na tretman žrtvi tijekom suđenja za kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, posebno u slučajevima silovanja, te olakotne okolnosti i visinu kazni za počinitelje.

Događanje će u petak, 25.11. 2005. u 10 sati započeti uličnom akcijom na Cvjetnom trgu, a program će se nastaviti tribinom u prostorijama Multimedijalnog instituta – net.kulturni klub mama, Preradovićeva 18, u 11:30 sati. Na tribini će govoriti profesorica Ksenija Turković s Pravnog fakulteta u Zagrebu i sutkinja Vrhovnog suda Ana Garačić.