Protiv kvota za izvoz hrvatskog šećera

SDP se danas usprotivio predloženoj ratifikaciji Prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o carinskim kvotama za šećer i proizvode od šećera podrijetlom iz Hrvatske ili Zajednice. Njima se, naime, bescarinski izvoz hrvatskog šećera na tržište EU ograničava na najviše 180 tisuća tona godišnje.

Govoreći uime Kluba zastupnika SDP-a, Neven Mimica je zastupnike pozvao da odbiju ratificirati spomenuti Protokol, napominjući da Europska Unija još nije usvojila reformu tržišta šećera. Ograničenja u izvoznim kvotama ne postoje za zemlje članice EU pa stoga ne trebaju postojati ni za Hrvatsku koja još nije članica. Ustvrdio je također da je bivša vlada dobro ispregovarala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te da taj sporazum ne treba mijenjati, posebno ne protiv nacionalnih interesa.

Nenad Stazić podsjetio je ministra Čobankovića da je prošle godine obećao da će, potpiše li niže izvozne kvote od 240 tisuća tona godišnje, podnijeti ostavku, te ga upitao: Kad ćete podnijeti ostavku? Također je ustvrdio da Vlada ne zna pregovarati i zaštititi hrvatske interese u pregovorima, jer prihvaća apsolutno sve što se od nje zatraži. HDZ je izašao iz Sabornice kad se glasalo o SSP-u, smatrajući ga lošim, a sad njegove odredbe mijenja na štetu Hrvatske.