Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kvalitetno radi svoj posao

Hrvatski sabor raspravio je Izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2010. g. U ime Kluba SDP-a govorio je Igor Rađenović. Posebno je u izlaganju istaknuo ulogu Agencije u procesu liberalizacije tržišta taxi usluga u Zagrebu.

Ovo izvješće nije kao neka prethodna, ustvrdio je na početku Rađenović. Primjerice, Izvješće Državnog odvjetništva je pet-šest mjeseci stajalo negdje u ladicama Sabora, došlo je pred kraj godine pa je onda došlo do neke i tehničke izmjene tako da možda i nije bilo mogućnosti prije. No nevezano o tome, što se radi o Izvješću za 2010., radi se zaista o iznimno važnoj agenciji i o iznimno važnom izvješću budući je politika zaštite tržišnog natjecanja i temeljna i ključna politika EU i kako je rečeno u ovom izvješću, a rekao je i moj kolega prethodnik i citirao kamen temeljac svih zajedničkih politika EU i pokretač jedinstvenog tržišta Unije. Tržišta od 500 milijuna stanovnika, brojčano 100 puta veće od Hrvatske, a financijski vjerojatno i više stotina puta veće. Okruženje u koje ulazimo za sada već manje od godinu i pol dana sa svim prednostima i rizicima i manama hrvatskog gospodarstva koje dakle ulazi na to veliko tržište.

Kao i prethodnih godina, Izvješće je zaista vrlo iscrpno, pregledno i sadržajno i sa te strane ga pohvaljujem. Ono se već nalazi na web stranici agencije gdje se nalazi i niz drugih informacija vezanih uz agenciju. Uz godišnja izvješća, planove rada tu je i pregled zakonodavnog okvira vezanog uz rad agencije, sve donesene odluke u integralnom kompletnom tekstu, priopćenje za javnost, stručna mišljenja čak i medijski članci. Precizno ste pobrojali 1610 medijskih članaka u 2010. godini što dakle dokazuje ovu tezu koju su iznijeli kolege prije mene da se radi zaista o vrlo važnoj instituciji.

Iz svega toga vidljivo je da zapravo jedna objektivno mala institucija sa 50-ak zaposlenih i nešto manje od 17 milijuna kuna proračuna kojim raspolaže u usporedbi sa drugim nekim institucijama u Hrvatskoj, ali i u usporedbi sa međunarodno usporedivim tijelima sa istim zadaćama o čemu također postoji jedna manja analiza dobro radi svoj posao i zaslužuje potporu i ovim izvješćem, ali i radom u cjelini. Osobito imajući dakle u vidu obim, zahtjevnost, potrebnu stručnost za ova osjetljiva pitanja što se u potpunosti slažem sa svojim prethodnikom.

Povećanje razine vladavine prava na području tržišnog natjecanja i državnih potpora glavna je zadaća rada ove agencije. Mjere zaštite tržišnog natjecanja kroz ukidanje protekcionizma neefikasnim poduzetnicima, skidanje barijera liberalizacije pojedinih gospodarskih sektora te kontrola poduzetnika koji pokušavaju ograničiti tržišno natjecanje dogovorima oko cijena, proizvodnje ili diobe tržišta ili pak onih koji pokušavaju istisnuti svoje konkurente zlouporabljujući vlastiti vladajući položaj na tržištu neophodne su za zdrav razvoj svakog gospodarstva, a ujedno i neposredno štite potrošače, naše građane. Dakle, pružajući im širi izbor i krajnju cijenu pojedinog proizvoda i usluge.

Bilo je rasprave i kritika pojedinih odluka u prethodnim raspravama i vezanih i nevezanih uz ovlasti rada agencije. Zabrinjavajuće bi bilo da reakcija zapravo nema i danas na ovoj raspravi i da ih nema u javnosti, da nema nezadovoljnih što bi značilo ili da agencija ne radi svoj posao ili ga radi nedovoljno aktivno da tako kažem. Tako da sa te strane s obzirom na važnost i na količinu odluka koje se donose dobro je da ima oko toga reakcija.

U Klubu SDP-a držimo da je upravo transparentnost rada i ta maksimalna otvorenost agencije prema informiranju, o čemu sam nešto ranije govorio, glavna kvaliteta rada ovog tijela i njenog čelništva i time je misija agencija koja je između ostalog definirana kao jačanje kulture tržišnog natjecanja i promicanja svijesti o koristima koje građanima, dakle potrošačima i poreznim obveznicima donosi fer tržišno natjecanje i kontrola ponašanja poduzetnika i države na tržištu dobiva svoj puni smisao.

Ovo Izvješće sadrži detaljan opis, zaista detaljan opis rada i aktivnosti agencije u 2010. pri čemu je ona posebno obilježena bila dakle ta godina posebno je bila obilježena početkom primjene novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koji je stupio na snagu 1. listopada, govorili su moji prethodnici o tome, i to je bitno ojačalo, povećalo ovlasti i ojačalo stvarnu učinkovitost rada Agencije na zaštitu tržišnog natjecanja. Primarno se to odnosi na mogućnost samostalnog izricanja kazni tj. upravno kaznenih mjera za povrede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja što je dotada bila nadležnost prekršajnih sudova. Donesene su promptno i dvije uredbe, dakle Uredba o kriterijima za izricanje upravno kaznene mjere, ali i Uredba o kriterijima za oslobađanje ili umanjenje upravno kaznene mjere za one poduzetnike koja se primjenjuje dakle u izvanrednim slučajevima, eventualnim slučajevima postojanja pokajnika koji agenciji prvi otkriju i pokažu postojanje sporazuma o cijenama, podjeli tržišta ili nešto slično. Rečeno je već riješeno je čak 250 predmeta iz područja zaštite tržišnog natjecanja te 73 predmeta iz kontrole državnih potpora ukupno 323 usporedbe radi u 2009. bilo je riješeno 288 predmeta tako da je na tom polju uočen kvantitativni porast. Kazna za nepoštivanje tržišnog natjecanja koje su izrekli nadležni prekršajni sudovi iznosili su 2,9 milijuna kuna, relativno skromnih ali to je ipak povećanje od otprilike 1/3 u odnosu na prethodnu godinu.

Osobito veliki doprinos i sa te strane pohvale od 2010. dali su djelatnici Agencije u svojem sudjelovanju u pregovorima za stjecanje članstva u Europskoj uniji, za Poglavlje 8. dakle Tržišno natjecanje. Agencija je zajedno sa nadležnim ministarstvima radila na ispunjenju mjerila za zatvaranje pregovora i to osobito za Hrvatsko gospodarstvo osobito osjetljivom području na području davanja državnih potpora. Davanjem brojnih mišljenja i odgovorima na upita državnim tijelima i jedinicama lokalne samouprave na Zakon i propise, Agencija je izravno i neizravno poticala promjene koje donose više tržišta i konkurencija u neopravdano zatvorene i gospodarske sektore.

Javnosti možda nije dovoljno poznato ali upravo je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja davanjem mišljenja gradskoj skupštini Grada Zagreba ali i drugim gradovima uvelike pomogla u donošenju promjena u regulaciji autotaxi prijevoza, usluga i liberalizacije toga tržišta. Rezultat je svima vama i svim građanima Zagreba i posjetiteljima vidljivo povećanje kvalitete usluge taxi prijevoza kroz znatno nižu cijenu usluge krajnjim korisnicima, ali ujedno i otvaranje novih radnih mjesta kao i mnoge druge posebne koristi koje donosi zdrava poduzetnička klima.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja za svoj rad je u kontinuitetu, kao i prethodnih godina, dobila bezuvjetnu ocjenu državne revizije za svoj rad. Klub zastupnika SDP-a podržati će ovo Izvješće, zaključio je Rađenović.