Ministar Primorac pao na državnoj maturi

“Ministar Primorac je pao na maturi, a kako izgleda neće upisati fakultet,” ustvrdili su danas saborski zastupnici SDP-a Marihja Lugarić i dr. Gvozden Flego, prozivajući ministra za kaos u srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovnom sustavu. “Šlamperaj u posljednjih četiri-pet godina dolazi na naplatu. Srednjoškolci su pokazali da ne padaju na fore HDZ-ove Vlade i očitali im jaku lekciju,” kazala je Marija Lugarić. Izgovorima resornog ministra Primorca kako nije znao, odnosno kako ga suradnici nisu informirali, Lugarić ne vjeruje. “Mi želimo jasno reći da je ministar Primorac obmanuo javnost, a isprike da nije znao, jer je on kao ministar trebao znati, jalove su isprike” dodala je. Istaknula je kako se projekt državne mature priprema od 2000./2001. godine, što znači da je ministar imao pet godina implementirati gotovo projekt i ipak je uspio “zabrljati”.

“Opravdano je pitanje što će se promijeniti u idućih godinu dana? Što će on i njegovi nesposobni suradnici, koji ga ni o čemu ne obavještavaju, poduzeti u jednoj godini, a nisu uspjeli u ovih pet?,” pita ih Lugarić. Smatra da je ministar Primorac odgodom državne mature sam priznao da srednjoškolsci nisu kvalitetno informirani, a da državna matura nije pripremljena. Podsjetila je kako su zastupnici SDP-a tražili održavanje hitne tematske sjednice Odbora za obrazovanje o državnoj maturi i bolonjskom procesu, no Vlada se o taj zahtjev oglušila. Vlada i inače reagira samo nakon incidenta, pokušavajući umanjiti štetu, ustvrdila je.
Gvozden Flego se, pak, osvrnuo na probleme provedbe bolonjskog procesa. “Za nekoliko mjeseci završava prvi ciklus prve generacije hrvatskih “bolonjaca”, a poslodavci s time nisu upoznati. Tržište rada nije pripremljeno za kvalifikacije koje će steći prva generacija prvog ciklusa bolonjaca,” kaže Flego. Upozorio je i da uskoro počinje upis u drugi ciklus bolonjskog procesa, a on je jednako tako nepripremljen. “U ponedjeljak navečer u medijima smo saznali da će država pokriti troškove drugog ciklusa, no što će biti s infrastrukturnim i kadrovskim pretpostavkama drugog ciklusa, oš uvijek ne znamo.” U okviru bolonjskog procesa važan element predstavljaju ishodi učenja čiji je osnovni cilj izbjeći obrazovanje stručnjaka koji nikome neće trebati. “Ti ishodi učenja u svim razvijenim zemljama dogovaraju se s poslodavcima. Jeste li čuli i za jednu takvu inicijativu u Hrvatskoj?,” pita Flego.