Borzan: Moramo olakšati financiranje aktivnosti poduzetnica

Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u EU Parlamentu i u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta pozdravila je usvajanje izvješća o ženskom poduzetništvu većinom glasova na ovotjednom zasjedanju u Strasbourgu.

“Manje od trećine samozaposlenih u EU su žene, a statistike pokazuju da one koje se upuste u poduzetništvo manje riskiraju te su manje sklone širenju posla zbog slabe potpore okoline. Dvostruko veći broj žena nego muškaraca radi na pola radnog vremena,” istaknula je Borzan.

Borzan je u suradnji s Ministarstvom poduzetništva identificirala ključan problem malog i srednjeg poduzetništva – problem financiranja. Posebno je naglasila kako je za žene to još veći problem, budući da nemaju riješena pitanja vlasništva. Žene pak, kao najveće probleme navode manjak samopouzdanja, nedostatak uzora i potpore u obitelji.

Kao izvjestiteljica za Klub zastupnika socijalista i demokrata, Borzan je postigla da se usvoje njeni amandmani o lakšem kreditiranju poduzetničkih aktivnosti žena i potpori kroz EU fondove. Tražila je razvoj i financiranje programa edukacije žena poput onoga Poslovnih anđela. Usvojen je i prijedlog se osigura ravnoteža privatnog i poslovnog života jer žene u većini slučajeva preuzimaju glavnu ulogu u odgoju djece, ali i brizi o starijima.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja članica koja ima Nacionalnu strategiju i Akcijski plan za razvoj poduzetništva. Borzan je isto to tražila i za ostale države članice. Udio žena poduzetnica u ukupnom gospodarstvu Hrvatske je trideset posto, što je neznatno manje od europskog prosjeka.

“U okolnostima krize, pokazalo se da su poduzetnice često vrlo uspješne jer su manje sklone riziku. Unatoč tome, teže od muškaraca dobiju financijska sredstva potrebna za pokretanje posla. Ovo izvješće poziva na pozitivne promjene u ekonomiji, ali i društvu,” zaključila je Borzan.

Izvješće je usvojeno s 532 glasa za, 100 protiv i 80 suzdržanih.