Druženje s građanima Duge Rese

Zastupnici SDP-a u Hrvatskom saboru Milanka Opačić I Nenad Stazić jutros su se uz kavu družili s građanima Duge Rese. Gotovo svi od dvjestotinjak okupljenih Dugoreščana isticali su problem Pamučne industrije i zagađenje koje ta tvornica proizvodi u samom centru grada.

Naime, otkad je tu tvornicu kupio Damir Patafta, poznat po aferi u kojoj je sudjelovao s optuženim bivšim gradonačelnikom Varaždina Čehokom, Pamučna je u svojoj energani počela spaljivati 10 tisuća tona opasnog otpada i otpadnog ulja godišnje. U zrak su odlazile velike količine dioksina, furana i teških metala, a incidencija karcenogenih oboljenja povećana je za 15 posto.

Dozvolu za rad spalionice potpisao je državni tajnik Nikola Ružinski, a nakon što su građani Duge Rese, okupljeni u građansku inicijativu, upozorili na problem, dozvola za spaljivanje opasnog otpada je privremeno ukinuta. Zastupnica SDP-a u Hrvatskom saboru Mirela Holly je još 15 lipnja postavila zastupničko pitanje o opasnom zagađivanju Duge Rese, ali ni do danas nije dobila odgovor Vlade. Milanka Opačić i Nenad Stazić obećali su Dugoreščanima da će se nakon izbora i formiranja nove Vlade pod vodstvom SDP-a spaljivanje opasnih tvari u Pamučnoj zabraniti trajno. Tvornica može opstati i bez toga da truje građane Duge Rese.