Sudbina Pamučne industrije u rukama Vlade

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare o stanju u dugoreškoj Pamučnoj industriji saborski zastupnik i predsjednika SDP-a Karlovačke županije ustvrdio je kako je “Vlada Pamučnoj konačno stavila konopac oko vrata i samo ga još treba povući. To je najvjerojatniji epilog ove igre oko Pamučne industrije, kojoj je 1. srpnja Ministarstvo financija zasjelo na račun. Stečajna upraviteljica najavila je kako će radnici biti upućeni na kolektivni godišnji odmor, a ne iskaže li država namjeru uključivanja u rješenje problema Pamučne, završit će na ulici. Kurelić je podsjetio na izjave bivšeg ministra gospodarstva Vukelića koji je početkom listopada 2007. godine – dakle u predizbornoj kampanji, kako je “agoniji Pamučne kraj. Pamučna ostaje jer su njezina proizvodnja i radnici potrebni i Dugoj Resi, županiji pa i državi”. Nakon tih izjava nastala je šutnja.

Kurelić je još u svibnju premijeru uputio pismo u kojemu mu je postavio pitanje o sudbini dugoreške Pamučne industrije. “Pitanje koje sam njemu uputio ponavljam javnosti: Je li šutnja najvećeg vjerovnika znak da se zapravo želi konačna likvidacija Pamučne industrije i radnike na ulici od 1. srpnja 2008. kad je najavljena nova prodaja poduzeća?Slijed događanja pokazao je da Vlada nema politike zaštite radnih mjesta i zaštite radnika. SDP je u nekoliko navrata ukazivao na probleme u Pamučnoj industriji, a Kurelić je jučer pitanje dopunio: Počinje li drugo poluvrijeme igre oko prodaje Pamučne, dok se Pamučna ne proda za kunu, radnike ne uvjerite da su žrtve nekih drugih. Očigledno je da će Vlada prodati Pamučnu industriju u Dugoj Resi bez obzira na interese radnika i na taj način još jednom potvrditi da radi u interesu krupnog kapitala, zaključio je Kurelić. Predsjednik Gradskog vijeća Duge Rese Ivan Moguš osvrnuo se na socijalnu sliku Duge Rese. “Otpuste li se radnici, u gradu će biti novih 300 nezaposlenih. Duga Resa će zapasti u socijalnu i gospodarsku krizu. Šutnja Vlade u vezi Pamučne se nastavlja, nije se očitovala ni na pismo namjere Gradskog vijeća, koje je predložilo da se država odrekne svojih potraživanja u korist Grada, čime bi on preuzeo odgovornost za rješavanje problema Pamučne industrije,” kazao je Moguš, naglašavajući kako je sudbina te industrije sada u cijelosti u Vladinim rukama.