U Koprivnici održan prvi od završnih predizbornih skupova za EU izbore

SDP-ovi kandidatkinje i kandidati za Europski parlament dan su proveli u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje su posjetili projekte financirane EU fondovima te u Domu mladih Koprivnica održali prvi od završnih predizbornih skupova ususret Izborima za EU parlament 2019.

S gradonačelnikom Koprivnice, Mišelom Jakšićem, na spojnoj cesti Reka-Starigrad održali su press konferenciju na kojoj su istaknuli važnost projekta izgradnje ove ceste, koja je sufinancirana iz sredstava Europskog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 8,6 milijuna kuna. Osim ovog projekta, istaknuli su, u tijeku je i izgradnja drugog kolosijeka pruge prema Mađarskoj.

Biljana Borzan i Tonino Picula upozorili su kako Hrvatska nedovoljno koristi sredstva Europske unije koja su joj na raspolaganju, a njihovu tvrdnju potkrijepio je Mišel Jakšić kazavši kako je upitna gradnja drugog željezničkog kolosijeka od Križevaca prema Koprivnici.

„Taj je projekt pokrenula SDP-ova Vlada, no HDZ-ova ga ne uspijeva realizirati što je vidljivo iz zadnjih problema s javnom nabavom“, rekao je Jakšić koji se pribojava da će propasti gradnja drugog kolosijeka od Križevaca do Koprivnice.

Tonino Picula je izjavio kako je održivi promet jedan od 11 deklariranih ciljeva europske kohezijske politike.

“Ta posvećenost prometnoj infrastrukturi nije slučajna. Neadekvatna prometna povezanost smanjuje ukupni europski bruto društveni proizvod za jedan posto godišnje, a u postojećoj financijskoj omotnici ima dovoljno sredstava kojima je moguće kvalitetnije povezati Koprivnicu s ostalim dijelovima zemlje.“

“Građani očekuju da se realiziraju obećani i već ugovoreni projekti. Naravno da treba pozdraviti gradnju Pelješkog mosta koji rješava krupan teritorijalan problem, ali on mora biti samo prvi u nizu prometnih projekta koje Hrvatska mora realizirati. Očito je da nedostaje znanja, političke volje i sposobnosti da se to napravi”, rekao je SDP-ov nositelj liste na Europskim izborima.

Biljana Borzan navodi kako se Hrvatska nalazi na dnu ljestvice po povlačenju europskih sredstava.

“Ponašamo se kao da smo bogata zemlja kojoj ne treba novac EU fondova. Podsjetit ću, mi smo u Europsku uniju ušli kao treća zemlja odozdo po gospodarskoj snazi. Lošije su bile samo Rumunjska i Bugaraska. Danas je i Rumunjska gospodarski snažnija zemlja.“

Primjetivši kako se iz HDZ-a često hvale brojkama o ugovorenim sredstvima za realizaciju projekata, Borzan tumači kako ta brojka nije važna koliko brojka koja govori o realiziranim projektima.

“Evo i za ovu prugu imamo ugovorena europska sredstva, a pitanje je hoće li se realizirati.”

Nakon konferencije za medije kandidatkinje i kandidati posjetili su Sveučilište Sjever koje predstavlja važan dio u zaokruženoj priči o uspjehu i napretku Koprivnice koja s pravom nosi epitete ‘zeleni’ i ‘pametni’,  Koprivnica je prva među županijskim središtima po prosječnom broju zaposlenih po poduzetniku i druga po produktivnosti.

 

Kandidatkinje i kandidati zatim su posjetili gradilište Inkubatora kreativnih industrija čije aktivnosti će se bazirati na individualnoj kreativnosti, vještini i talentu koje imaju potencijal za  kreiranje radnih mjesta kroz korištenje intelektualnog vlasništva. Ovaj projekt također je financiran europskim sredstvima, iz Fonda za ruralni razvoj, a ukupna vrijednost mu je 13,4 milijuna kuna.

 

U 18:00 sati u Koprivnici je održan prvi u nizu završnih predizbornih skupova koji će se do izbora održavati diljem Hrvatske.

Skup su pozdravili predsjednik SDP Koprivnica Mladen Golubić, gradonačelnik Korivnice Mišel Jakšić i Mladen Kešer, načelnik Kalnika i član Glavnog odbora SDP-a.

Kandidatkinje i kandidati redom su se obraćali dobro raspoloženoj publici nakon što ih je Jakšić predstavio i najavio. Prvi Ranko Ostojić, zatim Sanja Radolović, Mladen Novak, Barbara Antolić Vupora, Gordan Maras, Ivana Posavec Krivec, Joško Klisović, Predrag Matić te naši zastupnici u prošlom mandatu Biljana Borzan i Tonino Picula.

Podsjetili su kroz Koprivnicu, ali i sve druge sredine gdje je SDP na vlasti, da u tim sredinama ljudi uistinu žive bolje o čemu ne svjedoče samo ekonomski i gospodarski pokazatelji, već i građani koji SDP-u u tim sredinama daju povjerenje.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL, Marko Posavec/Drava.info