Na koji način konsolidirati javne financije

SDP je na konferenciji za novine u sjedištu Stranke predstavio mjere koje su u ovom trenutku nužne kako bi se u kratkom roku (kraj 2010.) smanjio sve veći deficit državnog proračuna te rješenja i mjere kratkoročne i srednjoročne fiskalne konsolidacije odnosno ono što je potrebno učinit u 2011., 2012., i 2013. godini kako bi hrvatske državne financije bile stavljene pod kontrolu i kako ne bi gušile Hrvatsku.

“Govori se da će biti rebalans, da će biti izvanredna sjednica Hrvatskog sabora, to će biti jedan trošak od 100-200 tisuća kuna što hrvatska država može izdržati – ali taj rebalans je trebalo napraviti i osmisliti davno ranije ili u sedmom mjesecu, a ako već nije u  sedmom mjesecu onda se moglo čekati i do 15. rujna.  Smatramo da je rebalans proračun  na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora krajem mjeseca u stvari jedna populistička manifestacija da bi se pokazalo da se nešto radi. Ne znamo što se radi,  ali vidimo da se ne radi dobro”, istaknuo je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Napomenuo je kako je Vlada u vrijeme najveće krize donijela proračun, u prosincu 2009., koji se temeljio na  “tko zna kakvim makroekonomskim predviđanjima, ali  očito nerealnim”, da bi tri mjeseca kasnije, Vlada donijela Program gospodarskog oporavka u kojem se nalazi cijeli niz mjera, “prihvatljivih, zakašnjelih, mjera na koje smo pozivali u SDP-u mjesecima, čak i godinu i pol dana ranije”, rekao je Milanović

“Želimo ukazati na tu temeljnu političku nelogičnost. Ako donosite važan program, praktički usred godine, a niste mu ni na koji način prilagodili proračun koji ste donijeli nekoliko mjeseci ranije onda to nameće samo jedan zaključak: riječ je o jednoj kozmetičkoj mjeri iza koje ne stoji stvarna namjera da se nešto promjeni. Da je postojala stvarna namjera da se ide  s bilo kakvim aktivnim i osmišljenim paketom mjera onda bi Vlada istog trenutka, kada je donijela Program gospodarskog oporavka, donijela i rebalans proračuna. Tim više što je već početkom godine bilo savršeno jasno da gospodarske aktivnosti  padaju, da se proračun ne puni predviđenom dinamikom nego da se puni sporije”, napomenuo je Milanović te dodao: “I sada već debelo u drugoj polovici godine vidimo da je u ovom trenutku proračunski manjak preko 8,5 milijardi kuna. Praktički mi smo već u ovom trenutku dosegli ukupan planirani proračunski deficit za 2010. To je odavno trebao biti signal za uzbunu”.

Milanović je ukazao na činjenicu kako je Hrvatska jedna od nekoliko europskih zemalja u ovom trenutku koja ima gospodarski pad, svi drugi su već “krenuli, pomiču se. To ne može biti slučajnost, niti spontano, iza toga u pravilu stoji  nekakva politika, nekakve aktivne mjere. U Hrvatskoj vidimo jedino listu želja, ali ne vidimo proračuna prilagođen toj listi želja i ideja – to je trebalo učiniti, optimalno u travnju ove godine”, rekao je Milanović.

Milanović je naglasio kako ovaj rebalans mora prihvatiti činjenicu da su prihodi jako podbacili, da gospodarska aktivnost pada te da će proračun deficit, ako se nastave ovi negativni trendovi, samo ako ostanu ovakvi isti -debelo premašiti onaj deficit koji je planiran za 2010., a to je bilo devet milijardi kuna, da će se penjati prema skoro dvadeset milijardi kuna, da to od nekuda treba financirati, i da već sada treba jasnu poruku poslati šta sljedeće godine, koja su to sredstva koja Hrvatska sljedeće godine može prikupiti, koji su to rashodi koje si Hrvatska više ne može priuštiti.

“Izgubili smo dvije pune godine. Ova Vlada ima tehnički mandat odnosno ima većinu i kao odgovorna i demokratska stranka mi to ni u jednom trenutku ne dovodimo u pitanje. Naravno svatko tko je podržava preuzima svu građansku, ljudsku, moralnu i političku odgovornost za lutanje Hrvatske u godini i mjesecima kada je svaki mjesec dragocjen i kada će se svaki izgubljeni mjesec možda kasnije mjeriti u godinama propuštenih šansi. Hrvatska ne može u ovom trenutku više dalje na ovakav način i ne može više ni stajati na mjestu na ovakav način”, zaključio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić pobliže je pojasnio na koje sve načine je moguće u kratkom roku konsolidirati javne financije bez diranja u mirovine, plaće te socijalna davanja  najugroženijim skupinama stanovništva, te kako srednjoročno konsolidirati javne financije do 2013. godine provođenjem mjera i reformi prvenstveno u području mirovinskog sustava, sustava socijalnih potpora te zdravstvenog sustava.

“U kratkom roku na prihodnoj strani proračuna ne može se napraviti puno, jer za prihodnu stranu, u kojoj je dominantan PDV, socijalni doprinosi,  porez na dobit, trošarine,  jedino oživljavanje gospodarske aktivnosti i povećanje zaposlenosti može povećati tu stranu proračuna. U srednjem roku potrebno je provesti proaktivne mjere usmjerene prvenstveno  na poticanje gospodarskog oporavka i rasta te novo zapošljavanje. Pritom se misli na aktivnu politiku zapošljavanja putem subvencija za nova radna mjesta, porezne olakšice i poticaji za investitore, prvenstveno izmjenama u sustavu oporezivanja dobiti kako bi se poticala reinvesticija te definiranje prioritetnih projekata u infrastrukturi i jačanju konkurentnosti. Znači da u kratkom roku konsolidacija mora biti bazirana na rezanju rashodovne strane, na racionalizaciji javne potrošnje”, pojasnio je Branko Grčić te dodao:    “Mirovine, plaće i socijalna davanja najugroženijima  su zadnja linija obrane, radi se o iznosu od cca 68 milijardi kuna, kada oduzmete još kamate i protestirana jamstva, u proračunu ostaje oko 50 milijardi kuna i mi smatramo da je to prostor u kojem se mogu pronaći uštede. Na primjer  10%-tnom uštedom na stavkama kao što su materijalni rashodi, subvencije, izdaci za zadravstvo – bez plaća u koje se ne dira- diskrecijski izdaci poput tekućih ili kapitalnih donacija, kapitalna ulaganja, može se, prema našim procjenama, uštedjeti potrebnih 5 milijardi kuna”, rekao je Branko Grčić.

Cjelokupnu prezentaciju analize stanja javnih financija, projekcije što se sve može očekivati do kraja ove godine te mjere i rješenja za kratkoročnu i srednjoročnu konsolidaciju javnih financija možete pogledati ovdje. Snimku konferencije za novinare možete pogledati na SDP TV.