Proračun bez karaktera

„Ovo je proračun bez karaktera, tako bi ga okarakterizirao. Pri čemu mi je drago da je prihvaćen naš prijedlog od prije godinu dana da se donese Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Tada su nas gledali u čudu, a danas, gle čuda, to se ipak usvaja. Dobro je da imamo Zakon o fiskalnoj odgovornosti, ništa drugo, nažalost, nije dobro“, komentirao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović Vladin prijedlog proračuna za 2011.

Na novinarski upit kako komentira tvrdnje predsjednika HNS-a Radimira Čačića da je Vlada taj zakon trebala u Sabor uputiti puno prije, a ne sada kada je Hrvatska u krizi i na taj način obvezati i u radu ograničiti buduće vlade, Milanović je ponovio da je taj zakon SDP predlagao prije godinu dana. “Ta mjera je dobra kao sistemski zakon, i da , načelno govoreći, bilo bi bolje da je donesen ranije.No, nije bio donesen jer nije bilo želje da se to napravi, nije bilo političke hrabrosti, nije bilo volje, nije bilo odlučnosti i zato imamo ovakav proračun”, rekao  je Milanović.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je da Klub zastupnika SDP-a neće ni ove godine predlagati amandmane na prijedlog proračuna.

“Nismo ih imali ni prošle godine i drago nam je da je to velika većina javnosti i medija shvatila kao nešto jedino moguće.  Neću reći dobro jer tu nažalost ništa nije dobro, nego kao nešto jedino moguće. Sudjelovat ćemo u raspravi, imamo i neke zakonske prijedloge koje ćemo ponoviti i  time ćemo dati doprinos u borbi protiv neodgovornosti koja obilježava ovaj proračun i svi  oni koji glasaju za ovaj proračun su neodgovorni prema Hrvatskoj”, zaključio je Milanović.