Razgovori započeli u Osijeku

Članice i članovi Stranke u pet hrvatskih gradova imat će ovoga i sljedećeg tjedna prilike razgovarati s kandidatima i kandidatkinjom za predsjednika odnosno predsjednicu SDP-a. Glavni odbor na sjednici 19. svibnja odlučio je kako kandidati i kandidatkinja sa svojim stavovima trebaju upoznati izaslanike Konvencije ali i sve članice i članove Stranke na razgovorima zatvorenima za novinare. Razgovor se već u srijedu održao u Osijeku, a u petak će u Koprvnici, u subotu u Splitu, nedjelju u Rijeci te završni, u utorak, 29. svibnja u Zagrebu. I prije turneje i razgovora s članovima, kandidati i kandidatkinja u nedjelju, 20. svibnja u središnjici SDP-a odgovarali su na pitanja članica i članova Glavnog odbora Foruma mladih SDP-a.

Uoči osječkih razgovora svi su imali prilike razgovarati s novinarima pa je tako Željka Antunović istaknula kako svi kandidati za predsjednika uspješno rade na jačanju SDP-a i stjecanju povjerenja birača. Svojim prioritetima označila je jačanje zajedništva i uloge svakog člana SDP-a na kreiranje stranačke politike. “
Za svakoga u SDP-u ima mjesta i umijeće onoga tko vodi Stranku mora biti u tome da svakomu odredi mjesto na kojem će najviše dati. Mislim da moje iskustvo i konstantni razgovori s članovima i biračima SDP-a i onima koji to nisu predstavlja razliku između mene i nekih drugih kandidata,” rekla je. Milan Bandić izjavio je novinarima kako se u unutarstranačkoj izbornoj proceduri mora voditi računa da se kandidati predstave tako da sačuvaju svoje osobno dostojanstvo, ali i dostojanstvo Stranke. Na pitanje novinara po čemu je bolji od ostalih kandidata, odgovorio je kako može jamčiti da će “sve glave SDP-a staviti na okup, da kao predsjednik Stranke može pobijediti HDZ i Ivu Sanadera” te jamčiti koalicijske partnere s kojima će stvoriti “poštenu i demokratsku vlast, bolju od HDZ-ove”. “To sam pokazao u Zagrebu, gdje sam tri puta pobijedio HDZ i jamčim da to mogu i na državnoj razini,” završio je.
Zoran Milanović je novinarima rekao kako svi kandidati dijele zajedničku točku – žele voditi Stranku u izbornu pobjedu, ali da on želi razgovarati o daljnjim koracima u unutarstranačkoj demokraciji, posebice o načelu “jedan član, jedan glas” pri izboru predsjednika i Predsjedništva Stranke na idućim stranačkim izborima. Rekao je kako žali što javnost ne može prisustvovati razgovorima jer, na temelju nedavna razgovora s članovima Foruma mladih SDP-a smatra da u tome razgovoru nije bilo ništa što SDP-u ne bi koristilo pred javnosti.
Tonino Picula izjavio je da će izaslanicima na Izvanrednoj izbornoj konvenciji SDP-a poručiti da se njegov program temelji na većoj sigurnosti u hrvatskome društvu, prije svega materijalnoj, koja se treba temeljiti na obnovi i razvoju hrvatskoga gospodarstva, te većoj solidarnosti u društvu. “Volio bih da SDP bude moderator društvenih procesa koji će Hrvatsku učiniti spremnom za sučeljavanje sa sve oštrijom konkurencijom, a moje iskustvo ministra i gradonačelnika kompletira tu kandidaturu.” Ocijenio je da ovakvim načinom predstavljanja kandidata SDP “postavlja standarde na koji će se vjerojatno sve ozbiljne političke stranke ubuduće morati odnositi prema izboru novoga vodstva”. Na konstataciju novinara da su se on i Milanović zalagali da ovi sastanci budu otvoreni za javnost, odgovorio je kako se “kandidati između sebe razlikuju”, ali to ne znači da je njihovo stajalište bolje od drugih.