SDP pokreće interpelaciju o radu Vlade zbog neprovođenja reformi

Saborski zastupnici SDP-a Arsen Bauk i Peđa Grbin održali su danas u Saboru press konferenciju na temu pokretanja interpelacije o radu Vlade RH zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi.
Ovo je treća interpelacija koju je Klub zastupnika SDP-a  podnio u Saboru (nakon interpelacije o INI i HEP-u te pozdravu “Za dom spremni!”).

Ukoliko interpelacija prođe na glasovanju, to će značiti da će Vlada ubuduće svakih nekoliko mjeseci morati izvještavati Sabor o napretku reformi.

Arsen Bauk je kazao kako je izvješće Europske komisije  nezasluženo ostalo u sjeni rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika te Istanbulske konvencije.

Peđa Grbin je pak rekao kako se ova interpelacija odnosi ne samo na ono što je navedeno u izvještaju, nego i na ono što zanima građane, a to je kada će Vlada početi raditi svoj posao, odnosno provoditi reforme kako bi Hrvatska mogla početi funkcionirati kao normalna država.

“Nema napretka u reformi javne uprave, u mirovinskom sustavu, dug u zdravstvu raste. Ova interpelacija se odnosi ne samo na ono što je navedeno u izvještaju, nego i na ono što zanima građane, a to je kada će Vlada početi raditi svoj posao, odnosno provoditi reforme kako bi Hrvatska mogla početi funkcionirati kao normalna država.  Porast javnog duga iznosi 300 milijardi kuna, odnosno 3, 7% dok BDP raste 2,8%. Dug raste brže nego BDP upravo zato jer ne provodimo reforme, a što bi trebali raditi, i zbog nas samih i zbog građana. Zbog toga tražimo da Vlada dostavi Saboru detaljno izvješće o provođenju plana Nacionalnog programa reformi. Ono ne može ostati mrtvo slovo na papiru jer ćemo inače zbog toga biti posljednji vagon u EU. Vlada RH nas zato treba obavještavati o tome što planira i što radi po ovom pitanju te o tome trebamo moći raspravljati u Saboru.”

SDP predlaže i neke zaključke – da Vlada dostavi detaljno izvješće o provođenju reformi, ali i da svaka dva mjeseca dostavlja izvješće Saboru o provođenju reformi. Grbin je kazao da interpelacija predviđa osnivanje nacionalnog tijela na razini Sabora, koje bi nadziralo provođenje reformi. U njemu bi bili i sindikati, poslodavci i udruge, predstavnici akademske zajednice, stručnjaci i predstavnici medija, kazao je.