Bernardić i delegacija na Kongresu Stranke europskih socijalista u Madridu

  Izvor: HINA/SDP

  Tri mjeseca uoči izbora za Europski parlament europski su socijalisti održali kongres u Madridu na kojem su u subotu potvrdili Fransa Timmermansa kao svog kandidata za predsjednika Europske komisije, te predstavili program kojim će konkurirati konzervativcima i euroskepticima.

  U Madridu je bila delegacija hrvatskog SDP-a predvođena predsjednikom stranke Davorom Bernardićem.

  Danas sam više nego ikada siguran da socijaldemokraciji u Europi nema alternative. Mi u Hrvatskoj znamo kako to izgleda kad nas vladajući pokušavaju vratiti u prošlost i ograničiti stečene ljudske slobode. Jedinstveno stojimo za Europu jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde. Ako u Hrvatskoj imamo europske cijene, borit ćemo se da imamo i europske plaće. Ne odustajemo od našeg programa za veće plaće i mirovine i za vraćanje dostojanstva malome čovjeku. – Davor Bernardić

  Zadovoljstvo mi je bilo prisustvovati Kongresu Stranke europskih socijalista koji se posljednja dva dana održavao u…

  Objavljuje Davor BernardićSubota, 23. veljače 2019.

   „Danas osjećam optimizam ovdje, ali i diljem Europe. Dolazi proljeće. Vidim mlade ljude kako marširaju zbog klimatskih promjena, vidim žene koje ustaju protiv nejednakosti i nasilja“ – Frans Timmermans

  Stranke europskih socijaldemokrata i socijalista (PES) usvojile su svoj manifest, program s kojim će na izborima 26. svibnja nastojati smijeniti konzervativce čiji je aktualni predstavnik Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije.

  „Stat ćemo zajedno iza ovog Manifesta, za novi društveni ugovor u Europi“, dodao je Timmermans. U tom programu, podijeljenom u sedam cjelina, kao prioritete su naveli borbu protiv klimatskih promjena, nadilaženje nejednakosti, borbu za poreznu pravednost, poticanje digitalne revolucije, osigiranje poštene transformacije poljoprivrede, bolje upravljanje migracijama te garantiranje sigurnosti za sve.

  „U ovakvim turbulentnim vremenima, kada se nacionalisti i krajnja desnica u mnogim zemljama Europe smatraju potencijalnim partnerima konzervativaca, kada je tradicionalna desnica blizu korištenja retorike krajnje desnice kako bi ostala na vlasti, mi – socijaldemokrati – jedina smo alternativa“, rekao je Sergej Stanišev, predsjednik PES-a.

  „Zaštitit ćemo europske vrijednosti jednakosti, ljudskih prava i solidarnosti.“ – Sergei Stanishev

  Osim Bernardića ispred SDP-a su na kongresu sudjelovali Tonino Picula, član Predsjedništva PES-a, Romana Jerković, članica Izvršnog odbora PES Women  kao i Predsjedništva SDP-a te međunarodni tajnik Domagoj Hajduković.