Bernardić u Oporbenom zarezu: U HDZ-u je jako veliki strah od izbora i zato sada kupuju ruke

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je u današnjem Oporbenom zarezu Hrvatskog radija.

  Upitan kakvu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa očekuje vezano uz bivšu potpredsjednicu Vlade M. Dalić te o ministru financija Zdravku Mariću, kazao je: “Svima je jasno već godinu i pol da je Zdravko Marić, a onda i Martina Dalić, pa i premijer Andrej Plenković u žestokom sukobu interesa. I ne samo to, svima je jasno da su trgovali povlaštenim informacijama”, ustvrdio je Bernardić dodavši da je to po hrvatskim zakonima kazneno djelo. “Jasno je da je Marić odobravao kredite Agrokoru, firmi u kojoj je radio, kroz HABOR. Jasno je da je zatim pisao zakon o firmi u kojoj je radio i zbog toga smo mi pokrenuli njegov opoziv svojevremeno. Tada je Tomislav Saucha presudio”, naglasio je.

  Ministar Marić tvrdi da niti jedan sastanak nije on inicirao već da je na njih bio pozvan. “A kako je onda odobrio 400 milijuna kuna”, zapitao se Bernardić.

  “O tome se ovdje radi. Ovo je čisto ‘farbanje’ javnosti. Podsjetimo da je premijer smijenio Martinu Dalić zbog afere “savjetnici”, riječ je o ljudima koji su pisali Lex Agrokor. Kasnije su se kroz izvlačenje preko 500 milijuna kuna na tom Lex Agrokoru obogatili i Plenković je to de facto priznao i pozvao savjetnike da vrate novac. A da li su vratili novce do dana današnjeg? Mislim da nisu”, ustvrdio je predsjednik SDP-a.

  “Prema tome, glavno pitanje u ovoj cijeloj situaciji jeste – što radi glavni državni odvjetnik, zašto ne reagira po pitanju grupe Borg, zašto ne reagira po pitanju SMS-a, zašto ne reagira po pitanju Uljanika? Da li možda nekoga štiti? Da li štiti vrh vlasti? To je glavno pitanje. I zato ljudi u Hrvatskoj gube povjerenje u institucije i odlaze van iz zemlje. Jer im se gadi gledati ovu nepravdu, kriminal i korupciju“, rekao je Bernardić.

  Ustvrdio je da je očito da je povjerenstvo pod pritiskom. “Svima je jasno da su oni svi zajedno u skukobu interesa ali i pod nekim puno ozbiljnijim tužbama. Ali u našoj je zemlji sve moguće”, dodao je.

  Danas je u saboru prihvaćen državni proračun, Vlada je potvrdila da ima većinu u Saboru, imaju 79 zastupnika. “Pa da, dogodila se klasična politička korupcija, izdaja birača, prelazak prvo HNS-a i Sauche u redove vladajućih a sada i još nekoliko zastupnika. Možda najbolje o cijeloj situaciju govore imena koja podržavaju vladajuću koaliciju – tu su zajedno Milan BandićHNSBranimir GlavašMilorad Pupovac,Tomislav SauchaStevo Culej, divno jedno društvo, rekao je Bernardić.

  “U HDZ-u je jako veliki strah od izbora i zato sada kupuju ruke. Oni se boje izbora jer znaju da bi na njima izgubili vlast i zato ih ne raspisuju već kupuju mandate po Saboru. To je čista politička korupcija”, ustvrdio je Bernardić. “Što se tiče SDP-a potpuno sam siguran da bi se dogodile promjene i dobar rezultat. Ja se ne mogu osvrtati na ankete jer o tome imam svoj stav. Imam dokaze da je Vlada novcima građana plačala milijunske iznose agencijama za istraživanje javnohg mišljenja. Tu naravnio ima posla i za Povjerenstvo o sukobu interesa. Ja samo mogu prokomentirati rezultate izbora, npr. ovih u Rijeci, i vjerujem da smo na dobrom putu, rekao je Bernardić.

  Cijeli intervju pogledajte ovdje.

  Izvor: HRT, SDP