Bernardić podržao Glavni odbor SDFŽ-a: ‘Ratifikacija Istanbulske konvencije je civilizacijski doseg’

  Članice Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a danas su još jednom upozorile na klerikalne i konzervativne napade na ljudska prava žena u Hrvatskoj.

  Na redovitoj sjednici Glavnog odbora koja se održala danas u prostorijama stranke na Iblerovom trgu govorilo se i o  potrebi još jačeg angažmana članica i članova SDP-a u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u našoj zemlji.

  Početak sjednice obilježio je uvodni govor predsjednika stranke, Davora Bernardića, koji je članice Glavnog odbora izvijestio o aktivnostima vrha stranke, a s njima je i otvoreno razgovarao o aktualnostima na političkoj sceni, kao i o unutarstranačkim pitanjima. Bernardić se u govoru posebno osvrnuo na pitanje SDP-ova zalaganja za ratifikaciju Istanbulske konvencije, odnosno konvencije Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

  “SDP je Istanbulsku konvenciju uputio u saborsku proceduru za Dan žena prošle godine. HDZ već godinu dana nije prstom maknuo po tom pitanju. Za mene je Istanbulska konvencija stvar civilizacijskog dosega i pokazatelj da kao društvo zaista želimo djelovati protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja. Zbog toga, mi kao socijaldemokratska stranka, trebamo inzistirati na njezinoj ratifikaciji. To je naša obveza i odgovornost”, rekao je Bernardić.

   

  Osim zalaganja za Istanbulsku konvenciju, Forum žena SDP-a se priprema i za aktivnosti vezane uz skorašnji Međunarodni dan žena koji se obilježava osmog ožujka.

  “Diljem Hrvatske ćemo se priključiti već planiranim marševima za prava žena. Time ćemo dati snažnu političku poruku zahtjevima koji dolaze i iz političke sfere, ali i civilnog društva, a koji se odnose na veću ravnopravnost spolova u našem društvu”, rekla je Karolina Leaković, v.d. predsjednice SDFŽ-a.

  Leaković je istaknula kako je predsjedniku stranke, Davoru Bernardiću Glavni odbor iznio i svoj zahtjev za rodnim paritetom u tijelima stranke kao i za ZIP sustavom u svim budućim izborima.

  Riječ je o sustavu po kojem se na izborne liste naizmjence stavljaju žene i muškarci, i za to će se Forum žena nastaviti zalagati, dodala je Leaković. Na sjednici se raspravljalo i djelovanju SDFŽ-a u narednom razdoblju te o svim političkim i organizacijskim prioritetima.