Bernardić: “SDP živi djela, a mnogi, nažalost, samo govore lijepe riječi i nude jeftini populizam.”

Danas je Umagu  otvoren Islamski Kulturni Centar što je prvi objekt takve vrste na području Istre, a za koji je kamen temeljac položen 2014. godine.

Svečanosti su nazočili predsjednik SDP-a Davor Bernardić i SDP-ov gradonačelnik Umaga Vili Basanesse.

Ovaj Centar iznimno je važan jer će omogućiti mjesto za obavljanje vjerskih obreda, imati učionice za djecu, knjižnicu te multifunkcionalnu salu za kulturna događanja.

SDP-ovom gradonačelniku Viliju Basanesseu Islamska zajednica izrazila je zahvalnost zbog podrške izgradnji Islamskog Kulturnog Centra rekavši da im je vratio vjeru u političare te mu je stoga danas uručeno priznanje za doprinos izgradnji Kulturnog Islamskog Centra.

Podrškom ovom projektu SDP pokazuje da i u praktičnom smislu cijeni i štiti manjine u Hrvatskoj, u skladu sa socijaldemokratskim vrijednostima za koje se zalaže.
Grad Umag, kao i ovaj dio Istre često se ističe kao primjer višenacionalnog suživota, tolerancije i multikulturalnosti, a ovim primjerom to se još jednom potvrđuje.

Predsjednik Bernardić istaknuo je da je socijaldemokracija borba za čovjeka, bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, spolnu ili rodnu pripadnost.

„Na ovaj način danas – otvaranjem Islamskog Kulturnog Centra u Umagu, SDP pokazuje da se jedini kroz djela, a ne samo kroz riječi, bori za zaštitu svih manjina u RH i da živi multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietičnost.

Mnogima su puna usta lijepih riječi. Načelno se zalažu protiv diskriminacije, bore se i štite prava manjina, bore se i štite muslimansku zajednicu, ali kad dođe do realizacije, npr. kada treba realizirati Islamski Kulturni Centar onda su tu Umag, Rijeka, Sisak, Gunja i Zagreb. Dakle, gradovi gdje je SDP ili bio u zoni odgovornosti ili je još uvijek u zoni odgovornosti. Nitko drugi. Upravo to je ona razlika između odgovornosti i riječi. SDP živi djela, a mnogi nažalost samo govore lijepe riječi i nude jeftini populizam.“

Bernardić je komentirao i SDP-ov prijedlog izmjene ovršnog zakona:
„Čuli smo puno onih koji se bore za blokirane, onih koji ”kak ti” nude nekakva rješenja, a nisu ponudili ništa konkretno. Jedino je SDP ponudio konkretan plan za zaustavljanje dužničkog ropstva, za deblokade i zaustavljanje kamatarenja.

Kao što smo znali riješiti problem građana koji su imali kredite u švicarcima,, kao što smo otpisali dugove za 30.000 socijalno najugroženijih građana, tako i danas predlažemo konkretan prijedlog kojim ćemo građanima deblokirati račune, zaustaviti dužničko ropstvo i zaustaviti kamatarenje.“

Na pitanje o slučaju Agrokor, Bernardić je odgovorio kako zbog najnovijih saznanja DORH treba što prije reagirati:

„Prošli tjedan smo bili svjedoci otvaranja novih afera koje su tresle Agrokor i RH. Sud je donio jednu važnu odluku jer očito je da nisu svi vjerovnici imali pošten tretman. Prošli tjedan postalo je jasno: oni koji su pisali Lex Agrokor, zajedno s Martinom Dalić, kasnije su se obogatili na savjetničkim uslugama.

Ovo je slučaj čist kao suza gdje je manje-više sve jasno i koji zaslužuje promptnu reakciju DORH-a. Ovo je prvi veliki zadatak i test za novoimenovanog Glavnog državnog odvjetnika. Ministrica i premijer se prave kao da se ništa nije dogodilo jer ih očito nije briga kako će proći silne tužbe na račun Hrvatske.

SDP je prije 2 mjeseca nudio slamku spasa kroz Plan za spašavanje Agrokora, po drugi puta, a nakon najnovijih potresnih afera za Hrvatsku kroz slučaj Agrokor duboko smo zabrinuti za sam proces nagodbe. Stoga upućujem premijeru Plenkoviću i Vladi HDZ-a i HNS-a vrlo jasno i jednostavno pitanje: Kada će se izabrati stalno vjerovničko vijeće, kako bi se proces nagodbe mogao dovršiti?“