Bernardić Vladi: “Za vas je državni proračun bankomat, povucite Lex LNG koji je gori i od Lex Agrokora”

Danas je u Saboru započelo izjašnjavanje o 380 amandmana na  Konačni prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin tzv. lex LNG, od čega je SDP-ovih čak preko 360.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić jutros je u Sabornici upozorio na posljedice koje će izazvati donošenje jednog ovako štetnog zakona, dodavši pritom kako Lex LNG “neodoljivo podsjeća na Lex Agrokor”.

“I u ovom slučaju pogoduje se pojedinim interesnim skupinama, i ovaj će zakon imati nesagledive posljedice, ne samo za hrvatsko gospodarstvo, nego i za okoliš, najviše za more.”

Istaknuo je kako građani Primorsko – goranske županije i SDP podržavaju projekt kopnenog LNG terminala, koji nije štetan za okoliš i koji bi potaknuo otvaranje novih radnih mjesta i priodnio razvoju industrije na spomenutom području.

Amandmani na lex LNG

SDP je podnio preko 360 amandmana na lex LNG jer smo htjeli još jednom upozoriti građane i vladajuće na posljedice koje će izazvati donošenje jednog ovako štetnog zakona. Pozivam vas da bar jednom povedete računa o javnom interesu umjesto o osobnim interesima pojedinih lobija i povučete zakon na kojem je vjerojatno kao i u slučaju lex Agrokor radila neka nova grupa Borg.

Objavljuje Davor Bernardić u 8. lipnja 2018

“Kopneni LNG je razvojni projekt za Primorsko – goransku županiju, značio bi nova radna mjesta, ekološki je prihvatljiv i, što je možda najvažnije, za njega je već izdana lokacijska dozvola”, ustvrdio je Bernardić koji je dodao kako se trenutačna Vlada neodgovorno ponaša i kad je riječ o trošenju javnog novca.

“Pokušavate po hitnom postupku, baš kao i u slučaju Lex Agrokora, na brzinu progurati ovaj zakon koji pogoduje interesnim skupinama dampingškom cijenom, i tako idete protiv volje građana Krka, protiv mišljenja struke, i što je najgore, ne vodite niti malo računa o ekološkom aspektu, odnosno koje će posljedice takav terminal imati za naše more. Pozivam vas da barem jednom povedete računa o javnom interesu, umjesto o osobnim interesima pojedinih lobija. Povucite ovaj zakon i pokažite da niste upleteni u samu izradu Lex LNG-ja, kojeg je, najvjerojatnije, kao i Lex Agrokor, pisala neka tajna grupa Borg.”

O štetnosti plutajućeg LNG-ja jutros u Saboru, osim SDP-ovih zastupnika, govorila je i načelnica Općine Omišalj na Krku Mirela Ahmetović.

SDP-ovi zastupnici su tijekom očitovanja o amandmanima puštali  i tonske zapise građana Omišlja, Krka i Rijeke koji se protive plutajućem LNG-u.

Pažnju zastupnika i javnosti izazvao je i tonski zapis u kojem “Josip Đurđević iz Njivica” i, kako se predstavio, “član HDZ-a”, objašnjava zašto se protivi plutajućem LNG-ju.

“Josip Đurđević, član HDZ-a, tu živim u Njivicama 35 godina, smatram ovo turističkim mjestom po svim planovima donešenim na nivou općine Omišalj. Protivim se plutajućem LNG-u, za kopneni LNG jesam, ali plutajući LNG ne dolazi u obzir zbog toga što bi nagrdio Njivice, u koje se, u zadnje vrijeme, uloženi milijuni eura da bi preko cijele noći i preko cijelog dana čuli tutnjavu, brujanje kompresora i pumpi za ispumpavanje i pothlađivanje plina. Za kopneni LNG ima mjesta, ima ga se gdje smjestit (…) i ne bi nagrdio ovaj kraj” poručio je Josip Đurđević.

Zbog puštanja tonskih zapisa u sabornici, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, zaradio je opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a s obzirom da više nije bilo dopušteno puštati tonske zapise, Bauk je slušajući na slušalice zastupnicima prepričavao što građani govore u zapisima pa se glas građana Krka ipak pronio Saborom.

Na temu LNG-ja u Saboru su danas SDP-ovi  Saša ĐujićŽeljko JovanovićDomagoj Hajduković i Joško Klisović održali i konferenciju za medije, na kojoj su plutajući LNG ocijenili prijetećom plutajućom katastrofom.

Prijeteća plutajuća katastrofa – LNGUŽIVO: Saša Đujić, Željko Jovanović, Domagoj Hajduković i @Joško Klisović

Objavljuje SDP Hrvatske u 8. lipnja 2018