Bernardić: Vrijeme je da se istospolnim parovima omogući udomljavanje i posvojenje

  Na 18. po redu Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, koja se održala pod motom “Osamnaest ponosnih godina”, i ove godine je prisustvovao predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić, u pratnji predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, kao i članica i članova Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a i Foruma mladih SDP-a. Bernardić je istaknuo kako se SDP zadnjih 20 godina bori protiv svih oblika diskriminacije.

  “Za Hrvatsku je važno da se širi prostor osobne slobode i tolerancije i da se poštovanje ljudskih prava podigne na jednu veću razinu. Ova zemlja mora biti zemlja jednakih šansi za sve. Vrijednosti SDP-a su sloboda, jednakost, solidarnost i u njih čvrsto vjerujemo i naš zadatak je da ih u našoj zemlji ostvarimo. Svatko zaslužuje jednake šanse i jednaku mogućnost da izabere i zasnuje obitelj kakvu želi i to mu država mora omogućiti.”

  Kazao je kako smatra da se istospolnim parovima treba omogućiti udomljavanje, ali i posvojenje djece.

  “Djeci koja čeznu za toplinom obiteljskog doma treba pružiti mogućnost usvajanja i od istospolnih parova. Mislim da je Hrvatska danas puno modernija nego prije 20 godina, dio smo tolerantne i otvorene Europe i moramo ići korak dalje i omogućiti, ne samo udomljavanje, nego i posvojenje djece istospolnim parovima. Došlo je vrijeme da napravimo taj korak.”

  SDP-ova Vlada je donijela Zakon o životnom partnerstvu što je bio veliki pomak u to vrijeme. Kao građanin ove zemlje, rekao je Bernardić, volio bih da Hrvatska bude još slobodnija, otvorenija i tolerantnija zemlja u kojoj svatko ima šansu zasnovati obitelj s kim hoće.

  “Socijaldemokratske vrijednosti moraju biti standard, nešto što se ne dovodi u pitanje. Sloboda pojedinca da odlučuje o svom životu, sloboda žena da odlučuju o svom tijelu, sloboda istospolnih parova da odlučuju o svojoj obitelji se ne smije dovoditi u pitanje. Za to se borimo jer želimo biti normalna zemlja, kao i druge europske zemlje.”