Frans Timmermans: Želim da Europska komisija bude dio rješenja za Uljanik i 3. maj

  Plaće moraju rasti; nije dovoljno imati posao, potrebno je imati posao sa dobrom plaćom

  Aktualni potpredsjednik Europske komisije i kandidat europskih socijalista za predsjednika EK Frans Timmermans boravio je danas u Rijeci te skupa s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom, gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom te SDP-ovim kandidatima za euroizbore održao konferenciju za medije.

  Davor Bernardić o Timmermansu je rekao kako je on čovjek koji je svojim radom, životnim iskustvom i predanošću idealima dokazao kako se živi socijaldemokracija.

  “Važno je da na čelu EU imamo borca za slobodu, borca za pravednost i jednakost i borca protiv diskriminacije. Danas smo u Rijeci i to nije slučajno. Rijeka je europska prijestolnica kulture 2020.  To je socijaldemokratska Rijeka, Rijeka koja je ispred mnogih gradova u Hrvatskoj, Rijeka koja podiže mnoge standarde. Kada bi svi gradovi radili kao Rijeka, Koprivnica, Čakovec, Umag Hrvatska bi bila mnogo razvijenija zemlja”, istaknuo je Bernardić te dodao kako je SDP-ov program Ravnopravna Hrvatska istovremeno i program za koji se bori Frans Timmermans.

  “Timmermans se bori za veće plaće, za smanjenje nejednakosti, za jednaku minimalnu plaću u cijeloj Europskoj uniji i za smanjivanje razlike u plaćama između žena i muškaraca. Otvorili smo jako važno pitanje, a to je pitanje brodogradilišta. Razgovarali smo o pomoći Europske komisije Uljaniku i 3. Maju. Sada se vidjelo da Plenković i njegovi suradnici nisu uspjeli, mada su imali sve poluge moći, osigurati spas za Uljanik i 3. Maj. Baš zato je važno da izaberemo socijaldemokratskog predsjednika EK koji će voditi računa o Uljaniku i 3. Maju i skupa s nama spašavati radna mjesta i 160 godina dugu tradiciju”, zaključio je Bernardić.

  Frans Timmermans je rekao kako je Rijeka simbol onoga čemu Europa teži, ostavljanju sukoba u prošlosti i okretanju prema budućnosti izgrađenoj na toleranciji i suživotu.

  “Informiran sam o problemima koje imaju dva brodogradilišta, Uljanik i 3. maj. Upravo je zadatak socijaldemokrata da se građane i radnike pripremi za budućnost. Smatram da postoji budućnost za održivu brodogradnju u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. To se može napraviti i želim da Europska komisija bude dio tih rješenja”, kazao je Timmermans te dodao da, ako on bude predsjednik Komisije da će biti na strani SDP-a kada je brodogradnja u pitanju te da će nastojati sprječiti odlazak brodogradnje u Aziju.

  “U Nizozemskoj brodogradilišta jako dobro rade, no okreću se specijalizaciji i smatram da je to budućnost i ovdje.”

  timmermans

  Govorio je i o plaćama: “Danas u Europi radi više ljudi nego ikada prije jer je u prošlih pet godina EK pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i mislim da se Europa kreće prema novoj fazi u gospodarstvu. Na europskoj razini trebamo omogućiti veće plaće za naše radnike jer je to jedan veliki problem, plaće su preniske. Nije dovoljno imati posao, potrebno je imati posao sa pristojnom plaćom. Već smo zahvaljujući Biljani poboljšali kvalitetu proizvoda, a sada trebamo riješiti problematiku plaća koje su preniske”, zaključio je Timmermans.