#NoviPočetak u Splitu: Ovo je pomoć za 60 000 socijalno najugroženijih građana

“Treba pomoći onih 60 000 socijalno najugroženijih građana kojima ova mjera znači novi početak”, poručila je potpredsjednica SDP-a, Milanka Opačić, u prepunoj dvorani Gradske knjižnice Marko Marulić  u Splitu na javnoj tribini naziva “Novi početak”.

Opačić je pojasnila mjere kojom se otpisuju dugovi socijalno ugroženim građanima, a s ciljem poboljšanja njihova životnog standarda. “Nakon šest mjeseci pregovora, banke, teleoperateri i državne tvrtke pokazale su društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost jer otpisuju male iznose socijalno ugroženim građanima”, komentirala je Opačić, istovremeno ističući kako je država uspjela ispregovarati niz vjerovnika i pokrenuti gradove da se priključe ovoj mjeri. “Očekujemo čak i onih općina i gradova gdje SDP nije na vlasti da potpišu sporazum jer time rješavaju socijalne slučajeve u svojim sredinama”, naglasila je.

“Ovo je jednokratna mjera, dakle oprost duga je samo jednom jer ne želimo poslati poruku da se računi ne trebaju plaćati. Mjera je korisna za dio građana jer je socijalna situacija vrlo teška. Želimo pomoći” rekla je potpredsjednica Opačić.

Podsjetimo, ovaj “Sporazum za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima” potpisali su različiti vjerovnici, banke, teleoperateri, državna poduzeća, državna poduzeća te neki gradovi i općine. Vlada Republike Hrvatske i vjerovnici koji Sporazumu pristupaju dobrovoljno uspostavljaju privremene jednokratne mjere koje će biti na snazi do 30. lipnja 2015. godine.

U prva dva mjeseca od 2. veljače do 2. travnja 2015. godine, pravo pristupa mjerama imat će dužnici koji spadaju u kriterij A, korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, a tijekom preostala tri mjeseca, od 3. travnja do 30. lipnja, mjerama će moći pristupiti dužnici koji spadaju u kriterij B, građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca, odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva. Dugovi koji se otpisuju su oni dugovi građana kojima su na dan 30. rujna 2014. godine blokirani računi dulje od 360 dana.

Građani su postavljali pitanja, a kriteriji otpisa duga bili su najtraženija informacija. U jednom od odgovora Opačić se osvrnula i na informatizaciju socijalnog sustava kojom su uklonili 7000 protupravnih korisnika socijalne pomoći. “Kroz ovu aplikaciju možemo biti sigurni da pomoć, kao i otpis duga, zaista dobivaju socijalno ugrožene obitelji”, zaključila je.

Više o samoj mjeri otpisa duga pročitajte ovdje.