U povodu Međunarodnog dana žena Forum žena SDP-a uputio proglas: ” Dok siromaštvo poprima žensko lice, one podižu djecu, skrbe o ovisnim članovima obitelji i nose sav teret kućnog neplaćenog rada”

  U povodu Međunarodnog dana žena Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske uputio je proglas na temu stanja i prava žena u Hrvatskoj:

  Od svih ljudskih prava ustanovljenih i izborenih kroz stoljeća i koja danas predstavljaju neupitne ideale modernih demokracija, ostvarenje prava žena, njihovo širenje i napredak realizira se najsporije, najviše je podložno eroziji i najčešće se izigrava. Prava žena nerijetko ostaju ostvarena samo u teoriji koju od prakse i istinskog sadržajnog ostvarenja dijeli nepremostivi jaz.

   

  Stanje i prava žena u Hrvatskoj danas svjedoče o tome više nego ikada.

  I zato je nemoguće ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena, makar i simbolično, posvetiti samo jednoj temi.

  Žene u Hrvatskoj danas potplaćene su radnice na nesigurnim radnim mjestima, njihov karijerni napredak nalik je beskrajnom maratonu u labirintu punom prepreka.

  I dok siromaštvo poprima žensko lice, one podižu djecu, skrbe o ovisnim članovima obitelji i nose sav teret kućnog neplaćenog rada. Plaće žena i dalje su manje od plaća muškaraca, one rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, dok je participacija u političkom životu uglavnom rezervirana za „muški klub“.

  Tjedan ravnopravnostiU tijeku je okrugli stol na temu 'Jednake u politici – ravnopravne u društvu' koji moderira naša Maja Sporiš.

  Objavljuje Socijaldemokratski forum žena SDP-a HrvatskeČetvrtak, 7. ožujka 2019.

   

  Rodno utemeljeno nasilje sve je brutalnije, stopa femicida raste iz godine u godinu, a nemar i nečinjenje institucija žene i djevojčice žrtve nasilja iznova zlostavlja i zauvijek ubija njihovo povjerenje u one čija je zadaća da ih štiti.

  Ni ona temeljna prava – pravo da odlučuje o svome tijelu i pravo na odluku o broju djece nisu zajamčena. Pravo na dostupan pobačaj izigrano je pravom na priziv savjesti, koje zamaskirano u obvezu poštivanja ljudskog prava, ne predstavlja ništa drugo doli nastojanje konzervativnih krugova da ograniči prava žena i njihovu ulogu svede isključivo na onu reproduktivnu.

  [MEĐUNARODNI DAN ŽENA]Žene u Hrvatskoj danas su potplaćene na nesigurnim radnim mjestima. Dok podižu djecu, skrbe o…

  Objavljuje SDP HrvatskeČetvrtak, 7. ožujka 2019.

   

  Žene su žrtve nehumanih i bolnih tretmana na ginekološkim odjelima, a njihovo dostojanstvo povrijeđeno minoriziranjem tog problema.

  Seksizam, koji je prisutan u svakoj sferi društva i prevlast rodnih stereotipa duboko su ukorijenjeni i tolerirani.

  Zato je više nego ikada potrebno dići svoj glas, hrabro i beskompromisno se suprotstaviti i oduprijeti diskriminaciji, ušutkavanju, marginalizaciji, poniženju i zanemarivanju.

  Više nego ikada potrebno je odlučno viknuti „DOSTA!“ patrijarhatu i klerikalizmu i ne dopustiti da tama namjera onih koji ih promoviraju obavije naše društvo.

  Socijaldemokratski forum žena SDP-a se ne boji i nikada se nije bojao suprotstaviti dogmama. Politička snaga socijaldemokratkinja oduvijek se očitovala u borbi za pravedno i ravnopravno društvo, za slobodu, emancipaciju žena i rodnu ravnopravnost. Tako mora i ostati!

  Živio 8. mart!