SDP u Saboru predložio smanjenje stopa PDV-a u turizmu na 13 posto u ugostiteljstvu i na 5 posto za smještaj

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u srijedu da će SDP u saborsku proceduru uputiti prijedlog Zakona o PDV-u, kojim bi se smanjile stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, kako bi se povećala konkurentnost tim djelatnostima koje Vlada konstantno napada novim i sve većim nametima.

  SMANJIT ĆEMO PDV NA UGOSTITELJSTVO I SMJEŠTAJ

  [SMANJIT ĆEMO PDV NA UGOSTITELJSTVO I SMJEŠTAJ]Od 28 članica Europske unije, Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a naugostiteljstvo. Vlada nema nikakvog kratkoročnog ni dugoročnog plana i strategije, a dobra sezona nam se jednostavno dogodi. Sada rade novi pritisak na turizam i usporavaju dosadašnji rast, što je potpuno nepromišljena politika po načelu "uzmi tamo gdje još ima". Zato ćemo mi, kada po treći put preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, smanjiti stope PDV-a na 13% u ugostiteljstvu i na 5% u smještaju, po uzoru na zemlje koje imaju najrazvijeniji turizam u Europi.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 10. travnja 2019.

   

  Bernardić je na konferenciji za novinare kazao kako je prijedlog SDP-a smanjenje stope PDV-a na 13 posto u ugostiteljstvu i na 5 posto za smještaj, po uzoru na zemlje koje imaju najrazvijeniji turizam u Europi.

  Očekuje da vladajući taj prijedlog neće prihvatiti, budući da uvijek odbijaju njihove kvalitetne prijedloge pa će SDP, kada na idućim izborima po treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku, smanjiti PDV na ugostiteljstvo i smještaj.

   

  Podsjetio je da se snižena stopa PDV-a od 13 posto od 2017. godine više ne primjenjuje na ugostiteljstvo, naglasivši da druge zemlje članice EU-a imaju nižu opću stopu PDV-a ili su, njih čak 17, prepoznale važnost ugostiteljstva pa na njega primjenjuju sniženu stopu PDV-a i time, za razliku od Hrvatske, potiču razvoj turizma.

  Sadašnja Vlada napravila je pet velikih udara na turizam, ističe Bernardić. Ukinuta je snižena stopa PDV-a u ugostiteljstvu, pa smo sada mediteranska zemlja s najvećom stopom PDV-a u tom sektoru.

  VLADA SPREMA ŠESTI UDAR NA TURIZAM

  [VLADA SPREMA ŠESTI UDAR NA TURIZAM]Ova Vlada je napravila pet velikih udara na turizam, a sutra će napraviti i šesti. To znači novi pritisak i usporavanje dosadašnjeg rasta te potpuno nepromišljena politika koja kontinuirano povećava opterećenja u turizmu, valjda po načelu "uzmi tamo gdje još ima". Zato ćemo mi, kada po treći put preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, smanjiti stope PDV-a na 13% u ugostiteljstvu i na 10% u smještaju, po uzoru na zemlje koje imaju najrazvijeniji turizam u Europi.

  Objavljuje Davor Bernardić u Utorak, 9. travnja 2019.

   

  Povećana je boravišna pristojba za goste u nautičkom turizmu, u određenim slučajevima i 10 puta, kao i pristojba za goste u smještajnim objektima 25 posto. Povećan je i paušalni porez za male iznajmljivače koji može ići gore čak pet puta, a usto je paušal dodatno opterećen prirezom.

  Zakon o turističkim pristojbama šesti udar na turizam

  Zakon o turističkim pristojbama, po kojemu će županije autonomnu određivati njihovu visinu, šesti je udar na turizam jer je neizvjesno koliko će iznositi, upozorio je čelnik SDP-a.

  Branko Grčić kaže da su Vladu upozoravali da će povećanje PDV-a u turizmu proizvesti katastrofalne efekte.

  Porasla je siva ekonomija jer ugostitelji koriste razne načine da izbjegnu plaćanje više stope PDV-a, investicije su stale, a zbog primjene opće stope PDV-a na turizam Hrvatska zauzima 132. mjesto po konkurentnosti u svijetu.

  Pred Hrvatskom je ogroman posao da se kroz porezno rasterećenje podupre hotelijere i ugostitelje da nastave ono što su započeli pa su stali onoga trenutka kada je PDV povećan“, rekao je Grčić.

  SDP predlaže da PDV na hotelski smještaj ide prema najnižoj stopi od pet posto, što bi bio posebno vrijedan poticaj u situaciji kada jača turistička konkurencija na Mediteranu, napomenuo je Grčić.