SDP traži izmjene Zakona o radu: “Rad na određeno vrijeme u Hrvatskoj je postao pravilo i služi kao iznimka da se radnicima lakše daju otkazi”

  Klub zastupnika SDP-a u četvrtak je na konferenciji za novinare najavio da će tijekom dana u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o radu, kojim traže da poslodavci mogu zaposlenicima davati ugovore o radu na određeno vrijeme najviše do godine dana, umjesto dosadašnjih tri godine.

  Saša Đujić istaknuo je da su potplaćenost rada, nestabilnost i nesigurnost radnog mjesta glavni razlog stalnog iseljavanja mladih i radno sposobnih, a Hrvatska je pri vrhu članica EU-a po učestalosti ugovora o radu na određeno vrijeme.

  Iznimka postala pravilo

  Ugovori na određeno vrijeme zakonom su predviđeni kao iznimka, privremena mjera, ali kod nas su postali pravilo. To je samo izlika poslodavcima da lakše daju otkaze i mijenjaju radnike“, upozorio je Đujić.

   

  To će riješiti i problem ugovora o djelu, smatra Đujić, jer ako netko konstantno radi na ugovor o djelu, onda je jasno da potreba za tim radnim mjestom postoji.

  Gordan Maras ističe kako je godina dana sasvim dovoljna da tvrtke i poslodavci vide zadovoljavaju li radnici kvalitetom obavljanja posla pa nema nikakva razloga da to razdoblje traje tri godine.

  Riječ je o vrlo jednostavnoj i efikasnoj mjeri, bila bi poticajna za mlade ljude, kao i one koji duže vrijeme ne mogu naći posao, kako bi našli neku formu sigurnosti, a poslodavce ne bi koštala ništa“; kazao je Maras.

   

   

  Optužio je HDZ-ovce da ne znaju voditi državu, nego cijelu državu podređuju svojoj stranci. “Država je blokirana zbog unutarstranačkih obračuna u HDZ-u, zbog izvanrednih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije i invazije ministara na Liku“, ustvrdio je.

  Ništa se ne događa, osim diletantizma i pretvaranja države u močvaru u kojoj se ljude napada na cesti, a novinare legitimira u njihovim redakcijama, i koju napuštaju stotine tisuća ljudi“, komentirao je Maras.

  Val nasilja je posljedica Plenkovićeva nečinjenja

  Val nasilja koji se događa ovih dana direktna je posljedica Plenkovićeva nečinjenja. Nenormalne su situacije u kojima se pale lutke političara i napada ljude jer su pripadnici određenh manjina, što je posljedica njegove vladavine“, rekao je Maras.

  SDP-ovi zastupnici komentirali su i ručni sat šefa ličko-senjskog HDZ-a Marijana Kustića, čija je osnovna cijena oko 47.000 kuna, a “zaboravio ga je prijaviti u imovinsku karticu jer nije bio svjestan vrijednosti i jer je to obiteljski poklon“.

  Ljudi iz HDZ-a uvijek imaju satove od po 30, 40, 50 tisuća kuna. Počelo je s Ivom Sanaderom, nastavilo se s Zdravkom Mamićem, kojega se sada odriču iako je bio jedan od najvatrenijih HDZ-ovaca, a sada Kustić. Ljudima iz HDZ-a ti iznosi ne znače ništa, a Kustićev izgovor je neuvjerljiv i pokazuje ignorantski odnos HDZ-a, koji je zadržao Sanaderovu tradiciju“, kaže Maras.

  Đujić je upozorio da Kustić ima visoku poziciju i u Hrvatskom nogometnom savezu, stoga njegov slučaj treba do kraja raščistiti kako se ubuduće oni koji ne mogu dokazati podrijetlo imovine ne bi izvlačili na “obiteljski poklon”.