Vidović upozorio na Vladin netransparentni proces kupnje borbenih zrakoplova: “U MORH-u se događaju čudne stvari”

Član Predsjedništva i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović danas je u Saboru  upozorio na Vladino odugovlačanje s odlukom o nabavi borbenih zrakoplova, rekavši pritom kako je postupak izbora zrakoplova netransparentan.

Vidović je rekao kako je natječaj za nabavu borbenih aviona zaključen u listopadu 2017., kada je i najavljeno da će se odluka donijeti za dva mjeseca, a tad je i saborski Odbor za obranu načelno dao zeleno svjetlo za nabavku zrakoplova bez ocjene koja je ponuda najbolja.

“Do nas dopiru jasni signali da je odluka već donesena, ali da je treba formalizirati. Vjerujem da su iste informacije došle i do predsjednice RH koja je vrlo jasno rekla da Vlada prvo treba donijeti odluku o kupnji pa će onda ona sazvati Vijeće za obranu. To u naravi znači samo jedno: “ne želim takvu odgovornost na sebi”, a onaj tko bi trebao biti odgovoran, a to su u prvom redu ministar obrane i premijer, očito su se previše zaletjeli obećavajući hrvatskoj javnosti odluku do kraja godine.”

Vidović je rekao kako se u MORH-u, kad je riječ o kupnji aviona, “događaju vrlo čudne stvari” te da SDP zbog odgovornosti prema hrvatskoj javnosti i građanima Hrvatske čijim se novcem ta kupnja i financira, mora postaviti određena pitanja i na njih zahtijevati odgovore.

Zapitao se zašto  je objavljen pozivni natječaj za kupovinu borbene eskadrile, a da prethodno nije bilo poznato koliko je novca Hrvatska sposobna izdvojiti za tu svrhu, a podsjetio je i kako je tek u studenom 2017. godine u projekciji proračuna za MORH  bila vidljiva visina sredstava, odnosno da će se 2018. izdvojiti 350 milijuna kuna, 2019. 360 milijuna kuna i 2020. 370 milijuna kuna, iako je uobičajeno da se prvo planiraju i osiguraju sredstva, a tek onda obavljaju natječaji.

Iz toga proizlazi i drugo pitanje: zašto je bio zajednički natječaj za stare i nove avione? Naime,  jedni ne mogu konkurirati drugima. Jasno da su novi avioni skuplji, ali je i vrijeme njihovog mogućeg eksploatiranja znatno duže. Zašto je natječaj vrijedan 3,5 milijarde kuna trajao samo 3 mjeseca?  Neke države u okruženju su takve natječaje provodili kroz dvije ili više godina. Zašto MORH ne informira napokon javnost o postupku i odabiru, već neprekidno idu u javnost sa vrlo šturim podacima? Je li jedan od uvjeta u natječaju bio da su avioni kompatibilni s NATO-om, jer primjerice Izrael, koji je dao ponudu aviona, nije član NATO-a?”

Smatra kako Vlada nije pojasnila ni kako će se nabavka aviona odraziti na gospodarstvo u Hrvatskoj. Dodao je kako je nabavka aviona za SDP strateško pitanje te da stranka podržava namjeru kupnje aviona.

“To smo i pokazali uvrštavajući upravo kupnju aviona i očuvanje znanja o borbenom zrakoplovstvu u sve strategije koje su se bavile tom tematikom. S druge strane smo svjesni da odabirom nekog od ponuđača postajemo jedno dulje vrijeme vezani uz tog odabranog ponuđača zbog rezervnih dijelova, servisa i slično. Mi smo članica NATO-a koja je vrlo aktivna u mirovnim misijama i vjerujem da je svima koji su u ovaj proces uključeni važno da dobijemo najbolji mogući proizvod za novac koji izdvajamo.”

Podsjetio je na primjeru  servisa helikoptera Mi- 171 Sh kako je Vlada samu  sebe dovela u probleme i to svojim netransparentnim i brzopletim ponašanjem.

“Prvo su helikopteri, koji su nam nužnost, posebice u požarnoj sezoni, dvije godine bili na pisti jer nisu smjeli poletjeti zbog neobavljenog servisa, da bi onda MORH krenuo putem natječaja tražiti tko će servisirati te helikoptere te je tako u priču uključio  Zrakoplovno tehnički centar u Velikoj Gorici, a tad su  stigli i prvi signali da posao ne štima. Ono što je tad apostrofirano kao problem jest certifikat tvrtke Ruski helikopteri za obavljanje generalnog servisa na spomenutom tipu helikoptera, a koji ta tvrtka ne posjeduje. Nakon toga su krenule priče o navodnoj korupciji i slično. Zajednička poveznica u oba slučaja je netransparentnost i odugovlačenje s odlukama koje onda uzrokuju nagađanja i razne priče.”

Na kraju je ponovio kako je SDP podržao nabavku zrakoplova, ali ne onu koja se obavlja na ovakav način.

“Ovo što radi MORH je dubinski problematično i ne želimo da se u bilo kojem trenutku interpretira da je SDP za to da se  proces kupnje zrakoplova privede kraju na ovaj način. Način na koji ga ministar obrane sada provodi je duboko zabrinjavajući, a  SDP će podržati daljni postupak samo ako postupak postane u potpunosti transparentan.”