Fond treba sačuvati kako bi najbolje služio braniteljima i njihovim obiteljima

U Saboru se danas raspravljalo o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Prijedlogom Zakona Fond hrvatskih branitelja dodatno se štiti odredbama da imovina Fonda ne može biti predmetom ovrhe ili stečajne mase, te da društvo koje upravlja Fondom ne može uzimati kredite te kao jamstvo nuditi imovinu Fonda. Time bi se Fond i nakon isteka zabrane raspolaganjem njegovom imovinom trebalo zaštititi od lošeg gospodarenja ili zlouporabe zakonskim rješenjem.

U ime Kluba SDP-a o Izvješću je govorio Ante Kotromanović. Pozvao je Vladu da uputi branitelje da ne prodaju svoje udjele u Fondu. Fond je ocijenio dobrom stvari, ali smatra da se moramo bojati što će biti s Fondom nakon 12. travnja ove godine. Ocijenio je da je Fond hrvatskih branitelja vrlo bitan za egzistenciju branitelja i njihovih obitelji. Fond je jako dobra ideja, započeta za vrijeme bivše koalicijske vlasti. U njemu su praktički dionice samo dviju velikih tvrtki, INA-e i HT-a. Vrlo je moguće da ćemo i ostati na njima ako Fond prestane djelovati. 12. travnja ove godine ističe rok za zabranu raspolaganja udjelima u Fondu. Upitao je da li imamo anketu ili upute za branitelje? Moglo se braniteljima ispred Ministarstva poslati obavijesti na kućne adrese i upute što da rade sa svojim udjelima u Fondu ako ih žele sačuvati, a ne samo javno pozivati da ne prodaju udjele u Fondu osim ako im nije ugrožena egzistencija.
Ako branitelji naplate svoje udjele u Fondu, ugasit će se, a trebao bi biti trajna institucija, treba ostati na tržištu. Treba se dugoročno investirati, ostvarivati korist i profit za braniteljsku populaciju. Nismo čuli mišljenje stručnjaka o tome, treba ih angažirati da se vidi kakav bi trebao biti model upravljanja tom imovinom, koja prema Zakonu pripada braniteljima i njihovim obiteljima. Ova dobra ideja, ideja Fonda, ne smije propasti. Ne bi se smjelo dopustiti da torbari i tajkuni ponovno zarade na braniteljima i ostvaruju profit i nakon rata. Fond treba ostati u rukama onih kojima stvarno i pripada, a to su branitelji i njihove obitelji. (mr. sc. Petar Kurečić)