HDZ-ovi manevri ne mogu prikriti katastrofalnu politiku

Zastupnicima SDP-a onemogućeno je danas iznijeti stavove o HDZ-ovom prijedlogu podizanja naknade za prijevoz zastupnicima koji žive u blizini Zagreba, jer je vladajuća stranka bez objašnjenja otkazala sjednicu nadležnog saborskog odbora. Budući da se SDP protivi takvoj odluci, naši zastupnici to su kazali na pressici.

«Treći put se pokušavalo progurati tu odluku i sva tri puta mi smo bili protiv. Mi smo zapravo onemogućili donošenje takve odluke», kazala je danas zamjenica predsjednika stranke Željka Antunović.

“Crnilo koje su pustili treba pokriti veliku ribu, a velika riba je Ivo Sanader i Vlada HDZ-a i zove se katastrofalna politika HDZ-a na štetu nacionalnih interesa Republike Hrvatske», zaključila je zamjenica predsjednika.

 

“Odluku o povećanju naknada za prijevoz jednoj kategoriji saborskih zastupnika nije donio nitko drugi do HDZ – nijedna druga stranka u Saboru nije bila ni inicijator, a SDP je izričito protiv povećanja ovakve vrste naknada u bilo čiju korist. HDZ je to učinio iz jednog osnovnog razloga – tako pokušava kupiti nezadovoljnike i u Saboru stvoriti mir. štoviše – želi pažnju javnosti skrenuti s ozbiljnih loših političkih poteza gospodina Ive Sanadera i njegove Vlade. Plasiranjem ovakvih tema HDZ želi s dnevnog reda istisnuti raspravu o štetnom sporazumu s Austrijom, ne prezajući pri tome ni od stvaranja loše slike, ponajprije o svojim, a potom i o svim drugim saborskim zastupnicima”, dodala je.

Obrazloženje uz prijedlog odluke prozirno je – smatra ona. Pojašnjava pritom da se ne radi ni o kakvom izjednačavanju prava zastupnika, ni o povećavanju cijene benzina, iako je cijena benzina u mandatu ove vlasti značajno povećana. «Ne radi se o tome da bi svi zastupnici trebali dobiti nekakvu naknadu koja im navodno po mišljenju HDZ-a pripada, nego se radi o jednostavnoj činjenici da na taj način HDZ pokušava korumpirati, kupiti ili primiriti svoje nezadovoljnike iz redova saborskih zastupnika. Vidjelo bi se i tko je zašto takvu odluku predložio, sve bi to rekli zastupnici SDP-a na sjednici koja je u zadnji čas otkazana. Na taj nam je način još jednom onemogućeno jasno iznijeti naš stranački stav pred hrvatskom javnošću», kazala je Željka Antunović.

SDP se oštro protivi svakom političkom nemoralu, bez obzira na to je li ili nije ”pokriven” zakonom; protiv smo toga da nezavisni zastupnici zbog toga što predstavljaju rezervne ruke kod glasovanja dobiju milijun kuna po mandatu! To je krajnje licemjerje i o tome ćemo mi u SDP-u otvoreno govoriti svaki put kad ga uočimo. Takvo ponašanje šteti ugledu i politike i saborskih zastupnika i Sabora. Protiv smo stigmatizacije svih zastupnika i svih političara uopće, jer nisu ni svi zastupnici jednaki, niti su to svi političari.

O ponašanju HDZ-a, preciznije HDZ-ovih ljudi u vodstvu Sabora – tajnika, primjerice, i neistinitim informacijama koje oni plasiraju osobito o zastupnicima SDP-a i navodno sredstvima njima isplaćenim za prijevoz, govorili su i Gordana Sobol i Nenad Stazić.

Osvrnuli su se na HDZ-ove lažne informacije o tome da neki naši zastupnici koriste pravo na naknadu za prijevoz, koja im, navodno, ne pripada – spominjana je Ivana Posavec Krivec, dok je poseban slučaj Tonina Picule, kojega je Tajništvo Hrvatskog sabora obmanulo glede prava na isplatu spomenute naknade.

Nenad Stazić pojasnio je da je netočna informacija Piculi došla iz Tajništva Sabora, gdje mu je rečeno da ima pravo na nešto na što zapravo prava nema. «To je bio razlog zbog kojega je Picula uzimao naknadu od tisuću kuna. Picula će sav novac koji je primio, a nije utemeljen na zakonu, vratiti državnom proračunu po vlastitoj odluci. Osjećao se izuzetno neugodno, zbog toga što je na temelju krive upute Tajništva i blagajne uzeo novac koji zakonom nije predviđen ni odlukom pokriven».

Gordana Sobol, pak, upozorila je da je ona na ovaj problem povećanja naknada saborskim zastupnicima upozoravala davno, još dok je na čelu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove bio Branimir Galavaš. Glavaš je tada nakon sjednice Sobol optužio da ”kokodače” po Saboru tražeći nešto što s ene može dati.

Sve što sam ja tada tražila, kaže G. Sobol, bilo je da dobijemo izračun koliko će povećanje naknada u konačnici stajati porezne obveznike. Rečeno je onda da to nije moguće napraviti.

«Protiv sam ovakvog povećanja naknada, protiv sam najviše zbog toga što smo nedavno završili raspravu o proračunu. Koliko ja znam u proračunu nisu predviđena povećana sredstva za ove stavke, ali isto tako znam da su nam na proračun odbijeni svi amandmani. Između ostalog odbijen je i amandman kojim smo tražili da se roditeljima koji djecu voze na terapiju, dakle u slučaju bolesti, a radi se o udaljenosti do sto kilometara, priznaju troškovi za prijevoz. Vlada je takav amandman glatko odbila. Raspravljali smo jučer i o izvršenju strategije za osobe s invaliditetom, pa nam je isto tako rečeno da ni za invalide nema novaca. Pa kad nema novaca za to, onda ne može biti novaca ni za povećanje naknada za saborske zastupnike.