HDZ želi uvesti kancelarski način vladanja

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako na inicijative da se Ustav mijenja kako bi se u Hrvatsku uveo čisti parlamentarni sustav gleda kao na pokušaj uvođenja autokratskog i kancelarskog, a ne parlamentarnog sustava. “Cilj je autokratski i kancelarski sustav za koji SDP neće i ne može biti,” izjavio je predsjednik Milanović novinarima u Hrvatskom saboru, dodavši i da je cilj spomenute inicijative “uvođenje mehanizma potpune kontrole iz jednog centra”. Istaknuo je da u Hrvatskoj postoji parlamentarni sustav koji dobro funkcionira i ne treba ga mijenjati. “Hrvatska već ima parlamentarni sustav bez obzira što HDZ zanemaruje parlament, zanemaruje Hrvatski sabor što više može,” rekao je, ocijenivši i da se spomenutim najavama o ustavnim promjenama zapravo na još jedan način želi skrenuti pozornost javnosti sa, za državu i društvo, bitnih tema, poput približavanja EU, inflacije, i slično.
Hrvatska danas ima dobro utvrđen odnos u izvršnoj vlasti, tako funkcioniramo godinama i ne vidim ni jedan valjani argument zašto taj sustav sada mijenjati. Važeći sustav, po kojemu Predsjednik Republike već ima smanjene ovlasti, ali zadržava pravo suodlučivanja u nekim za državu bitnim stvarima, dobar je za Hrvatsku i nema potrebe mijenjati “ravnotežu između Pantovčaka i Banskih dvora neovisno tko tamo sjedio”. “Ovo ne smije i ne može biti osobno motivirana inicijativa, ona mora biti principijelna,” kazao je predsjednik, koji smatra da je HDZ zbog vlastitih želja inicirao i promjenu članka Ustava koji propisuje kome predsjednik države nakon izbora daje mandat za sastavljanje vlade. “To je isto želja HDZ-a zbog osobnih motiva,” ocijenio je. Ponovio je također kako SDP, što se prijedloga za promjenama Ustava tiče, i dalje insistira na ukidanju zastare za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, a otvoreni smo i za dogovore oko najava da se Ustav mijenja i po pitanju obvezujućeg referenduma za ulazak Hrvatske u EU.