Izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti značajan za Hrvatsku

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je danas izbor Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kazao je kako je to značajna stvar za Hrvatsku. “Na tome je godinama radio niz diplomata, državnika, dužnosnika. Sudjelovat ćemo u donošenju odluka, naš će se glas tamo vagati i mjeriti poput glasa nekih drugih velikih država. Sudjelovat ćemo u donošenju i konzultacijama oko teških odluka, koje će se nekome možda morati i zamjeriti, ali to je proces odrastanja, stjecanja autoriteta u međunarodnoj zajednici. Ne vidim ovo kao nikakav signal ili impuls Hrvatskoj od bilo koga pred izbore, to je naprosto rezultat dugotrajnog, mukotrpnog i sistematičnog rada u kojem je, prije svega, glavnu ulogu odigrao predsjednik Stjepan Mesić.”

“Hrvatska će, dakle, i kad uđe u EU i u NATO za nekoliko godina, vjerujemo, zaokružiti jedan logičan, zakonit i ustvari veliki ciklus svog sazrijevanja i potpune integracije u međunarodnu zajednicu. Od toga da smo se morali boriti da se vidi naša mala zastavica, do ovoga danas da jednostavno među velikima sjedimo, da se sa njima konzultiramo, da možda nikada ili sigurno nikada nećemo biti moćni ili veliki i moćni. Ali da možemo ovakvi kakvi jesmo biti važni i relevantni i kompetentni,” izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.