Izjave članova Vlade budućim umirovljenicima iz drugog stupa uzele 10 posto vrijednosti mirovine

Sabor je raspravio Izvješće o poslovanju Umirovljeničkog fonda za 2006. i 2007. godinu. Gordan Maras je, govoreći u ime Kluba SDP-a, ustvrdio da je 2003. udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio 44 posto, a sada je manje od 39 posto. To znači otprilike 250 kuna mjesečno manje, kad je u pitanju prosječna mirovina, svakom umirovljeniku, ili oko tri milijarde kuna ukupno na godišnjoj razini. Da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći ostao na razini iz 2003. g., danas bi umirovljenik s prosječnom mirovinom imao preko 250 kuna više mjesečno.

Osvrnuo se i na nepromišljene izjave članova Vlade oko drugog stupa, koje su srušile vrijednost dionica na Zagrebačkoj burzi za 10 posto, u samo dva dana. To znači da su i umirovljenici koji uplaćuju u drugi stup ostali bez 10 posto vrijednosti svojih sredstava. Vlada izjavljuje da razmišlja o ponovnom oslanjanju samo na model generacijske solidarnosti, kao socijalistički model. Taj model napustile su europske države, jer je naprosto neodrživ, zbog smanjenja broja zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika.
Akcija obeštećenja hrvatskih umirovljenika, hvalevrijedna, zbog dugova koji su nastali u devedesetim godinama, a iznosili su čak oko 50 milijardi kuna, pomiješala se s pogrešnim načinom nalaženja novca. To skupljanje novca za vraćanje duga umirovljenicima kroz prodaju udjela u Plivi dovelo je do toga da je tvrtka koja je bila nacionalni ponos, od početka ove godine ima još 800 zaposlenih manje, jer je strateški partner koji je izabran odlučio otpustiti ih. Drugi način namicanja novca za povrat duga bila je javna ponuda i prodaja dionica Hrvatskog telekoma, kojom je namaknuto pet milijardi kuna. Tada se od strane Vlade prema građanima promovirala kupnja dionica i zarada preko noći kao način života. Danas se postavlja i pitanje je li cijena dionica HT-a u javnoj ponudi bila realna, pošto se vidi da su gotovo sve dionice na Zagrebačkoj burzi pale 60-70 posto, dok je HT pao samo oko 15 posto u odnosu na početnu cijenu.
Zaključio je da je 39 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći naprosto neodrživo. Taj udio mora biti veći, on mora rasti. Kroz ulaganja u drugi stup mora se omogućiti kontinuirani rast udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći. Klub SDP-a podržat će izvješće Umirovljeničkog fonda, ali nikako ne možemo biti zadovoljni udjelom prosječne mirovine u prosječnoj plaći, koji stalno opada, te prodajom najvrijednijih tvrtki kako bi se vratio dug umirovljenicima – zaključio je Maras.(Petar Kurečić)