Kalmetino Ministarstvo mita, korupcije i iznuda

Mito i korupcija nisu prisutni samo u cestogradnji. Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Ivica Pančić i Slavko Linić ukazali su na novi problem – iznude pri dodjeljivanju državnih poslova obnove kuća. Ministar Kalmeta i Ministarstvo kojemu je na čelu izravno su povezani s ovim nezakonitim radnjama pa su naši zastupnici predsjednika Vlade upitali podržava li i dalje ministra koji zatvara oči pred nezakonitim postupanjima. Ivica Pančić podsjetio je da je prije dva mjeseca premijera Sanadera pitao hoće li ispitati političku odgovornost ministra Kalmete zbog cijene ceste Zadar 2 – Gaženica, no odgovora nije dobio. Pandorina kutija se, međutim, otvorila i na vidjelo su počela izlaziti i druga kaznena djela. Pančić je ustvrdio da je u sve te radnje umiješan ministrov vozač.

Slavko Linić napomenuo je kako se Zakon o javnoj nabavi u cestogradnji ne provodi, poslove na natječajima dobivaju jedni, a odrađuju drugi, a takva praksa itekako poskupljuje cijenu ceste po kilometru. Cijelo Kalmetino Ministarstvo premreženo je mitom, korupcijom i iznudama. Primjerom ceste Krapina – Macelj, gdje je izvođač radova, poduzeće Varaždinske ceste, ostalo bez devet milijuna eura, Linić je ilustrirao najveće probleme u cestogradnji danas: iznude, neisplate plaća, dugovi izvođačima radova. “To je Hrvatska danas. Takvu Hrvatsku stvara i želi premijer Sanader, njegova politička odgovornost je najveća. Prijetnje, pa čak i ubojstvima djece, bahatost, nezasitnost – to je Hrvatska, jer Sanader ne želi politički ocijeniti ove stvari i utvrditi političku odgovornost,” zaključio je Linić.