Mjesto promjene Ustava je Sabor

Josip Leko, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i saborski zastupnik, istaknuo je danas da se promjene Ustava moraju dogovarati u Hrvatskom saboru u interesu hrvatskih građana i hrvatskog društva.

Izjavu koju je dao medijima prenosimo u cijelosti:

“Nemamo saznanja u kojem obliku i kojem obujmu Vlada predlaže izmjene Ustava. Stajalište SDP-a se nije promijenilo. Ustav bi se trebao mijenjati zbog potreba i interesa građana Republike Hrvatske i hrvatskog društva. Trebale bi se raditi u Hrvatskom saboru, jer je tamo mjesto dogovora i konsenzusa. Očekujemo da će se s nacrtom ili prijedlogom Vlade doći u parlament, a  SDP-e će i dalje inzistirati da se Ustav mijenja prema potrebama hrvatskih građana.

Ova Vlada bavi se promjenama Ustava na način da eliminira javnost i oporbu. Promjene se pripremaju u Vladi zbog EU, a ne zbog hrvatskih građana i hrvatskog društva, što je nedopustivo.

Vlada manipulira s vremenom izrade Nacrta izmjena Ustava, jer je inicijativa za promjenu Ustava pokrenuta prije godinu i pol dana te je išao poziv svim subjektima Hrvatske da iniciraju promjene Ustava. Ne znam koji je razlog da se čekalo godinu i pol dana, kako bi sada Vlada išla na promjene koje samo odgovaraju Vladi ili EU  i na taj način zanemarila interese građana, društva, gospodarskih subjekata te drugih subjekata pravne države.

Ovakve promjene mogu samo okvalificirati kao promjene koje se rade za interese vladajuće stranke i njene Vlade.  Ustav se, kao temeljni akt, ne bi smio često mijenjati. Ustav je stabilnost pravnog sustava, što se manje mijenja to je stabilnost veća.”