Mladi s predsjednikom Bernardićem na radnom sastanku u Sisku

Nastavljamo organizirati sastanke s mladima i zajedno s njima kreiramo rješenja i mjere za ostanak mladih u Hrvatskoj.

Večeras smo bili u Sisku koji je, otkad je odgovornost za upravljanje gradom preuzela SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, po mnogočemu primjer drugima. Grad Sisak među prvima je uveo e-gradsku upravu, a nakon toga i Građanski odgoj.

No to, nažalost, ne znači da se mladi u tom dijelu naše zemlje ne suočavaju s istim problemima kao ostatak njihovih vršnjaka u Hrvatskoj.

 

Mladi trebaju bolje obrazovanje, bolje stanovanje i bolje poslove. Jedino tako ćemo vratiti optimizam i ostvariti rast.

Razgovaralo se obrazovanju gdje je kao problem istaknuto nedovoljno usmjeravanje mladih za vrijeme školovanja kao i podcjenjivanje strukovnih škola i strukovnog obrazovanja. Obrazovni sadržaji su često zastarjeli kao i metode predavanja. Djecu moramo zainteresirati i potaknuti na učenje, a njihove interese i talente trebamo poticati i njegovati. Mladi u Sisku smatraju da bi se fondovi EU mogli usmjeriti prema stvaranju boljih životnih uvjeta za mlade.

Ideja o sufinanciranom najmu je pozdravljena s odobravanjem. Kupnja stana u toj životnoj dobi nije im prioritet, ali manje stanarine bi pomogle uz ovako male plaće, ako pretpostavimo da uopće imaju posao.

Bernardić je ponovio da mladi ne zarađuju ogroman novac kada odu iz Hrvatske raditi u druge zemlje.

Plaće “vani”  dostatne su za dostojanstven život, a plaće u Hrvatskoj – nisu. To je ta razlika od 500€. Upravo zbog toga potrebno je povećanje minimalne plaće.

Mladi u Sisku smatraju da bi svi, a pogotovo mladi, trebali više participirati u politici. Pitati, predlagati te upozoravati na ono što nije dobro. To može i treba činiti svatko od nas.

Predsjednik će nastaviti održavati radne sastanke s mladima. Svi prijedlozi i ideje bit će objedinjeni i proslijeđeni našim savjetima kako bi ih pretvorili u konkretne i provedive mjere za bolje uvjete života za sve, a prvenstveno za mlade. Mladi nemaju vremena čekati!

Sljedeća postaja na ovom inspirativnom putu je Dalmacija gdje će fokus biti na studentskom radu.